1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik
  3. Yeni veya Mevcut Bir İşletme için İş Planı Oluşturma

Yeni veya Mevcut Bir İşletme için İş Planı Oluşturma


Yeni veya Mevcut Bir İşletme için İş Planı Oluşturma; Bir iş planı oluşturma süreci boyunca, amacını aklınızda tutmanız gerekir. Planı neden yazıyorsun? İşletmeyi yönetmek için mi? Yoksa para toplamak için mi?

İş Planı Amacı

Bir iş planı, işletmenizi yönetmek için yıllık bir plan olabilir. Veya bir iş planı öncelikle sermaye çekmek için geliştirilebilir. İstisnalar vardır ve genellikle yıllık planlar ile iş planları arasındaki fark belirsizleşir. Bankalar ve diğer borç verenler veya yatırımcılar, her yılın yıllık planının bir kopyasını isteyebilir. Yönetim, işletmeyi yürütmek için başlangıç ​​iş planını bir temel olarak kullanabilir.

İş planınızı oluştururken hedeflerinizi aklınızda bulundurun.
İş planınızı oluştururken hedeflerinizi aklınızda bulundurun.

Yıllık planlar ile iş planları arasında net bir ayrım yapmak önemli değildir. Önemli olan, planın birincil amacını ve birincil hedef kitlesini net tutmaktır. Genel bir kural olarak, plan yatırımcıları veya borç verenleri çekmek için kullanılacaksa, bu birincil hedeftir ve dışarıdan gelenler birincil hedef kitledir. Plan işi yönetmeye yardımcı olacaksa, bu birincil hedeftir ve içeriden kişiler birincil hedef kitledir.

Aşağıda, nispeten basit bir iş planının önemli kısımlarının bir tartışması yer almaktadır.

İlgili: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Özet

Özetler kısa ve öz olmalıdır – bir sayfa idealdir. Aşağıdaki noktaları kapsamalıdır:

  • Stratejiye genel bakış: İş stratejinize kısa bir genel bakışla başlayın. İşletmeniz, en azından başlangıçta belirli bir ürün veya hizmete dayalı olacaksa, bunu giriş paragrafında açıklayın.
  • Strateji mantığı: Sonraki paragrafta, stratejinizin neden mantıklı olduğunu veya ürün veya hizmetinizin neden vaat ettiğini açıklayın. Hızla büyüyen bir pazara mı giriyorsunuz yoksa işletmenizi mevcut işlerden ayıran benzersiz bir ürün veya hizmet mi sunuyorsunuz?
  • İş geliştirme: Ardından, işletmenizin içinde bulunduğu aşamayı tanımlamalısınız.
    • Zaten satış mı yapıyor?
    • Test pazarlamasını yaptınız mı?
    • Bir prototip geliştirildi mi?
    • Pazar araştırması yapıldı mı?
  • Ekip: Kuruluşunuzdaki kilit kişileri adlandırın ve işletmeye hangi özel yetenekleri, uzmanlıkları veya bağlantıları getireceklerini kısaca açıklayın.
  • Mali hedefler: Planınız sermaye artırmak için geliştiriliyorsa, aradığınız sermaye miktarı ve yatırımcı veya borç veren finansmanını nasıl kullanmayı planladığınız konusunda net olun.
  • İşletme organizasyonu: Alacağınız ticari organizasyon şeklini ve şirketin nerede olacağını açıklayın.
İş planı özetiniz kısa ve anlaşılması kolay olmalıdır.
İş planı özetiniz kısa ve anlaşılması kolay olmalıdır.

Özetinizi kısa ve anlaşılması kolay tutmayı unutmayın. Teknik jargon ve ayrıntılardan kaçının. Planınızın tüm farklı ana unsurlarını özetlemeye çalışmayın. Kitlenizin ilgisini en çok çekeceğini düşündüğünüz temel öğelere odaklanın. Gökyüzünde pasta kar tahminlerini ve görünüm genellemelerini atlayın.

Konsept

Kavram, stratejinizin net bir açıklamasıdır. İşin bir tanımı veya pazarlarının bir özeti değil, bunun yerine işinizi rekabetten ayıran bir veya iki temel faktörün hızlı bir özetidir.

  • Ürün tanımı: Yeni iş stratejileri genellikle belirli bir ürün veya hizmetle yakından bağlantılıdır. Durumunuz buysa, ana ürün veya hizmetinizin açık ve özlü bir açıklamasını ekleyin. Bunu, ürün veya hizmetinizi pazardaki benzer teklifler arasında neyin öne çıkaracağına odaklanan bir tartışma ile takip edin. Ürün veya hizmetinizin en rekabetçi özelliklerinden yalnızca birkaçına derinlemesine odaklanın.
  • Etki faktörleri: İşletmenizin stratejiniz için temel olan diğer yönlerini de açıklamalısınız. Stratejiniz üzerinde önemli etkisi olabilecek alanlar pazarlama, araştırma ve geliştirme veya diğer firmalarla stratejik ittifaklardır. Örneğin, sektörünüzdeki diğer herkes ürünlerini perakende kanallarından satıyorsa ancak doğrudan posta yoluyla satış yaparak güçlü bir rekabet avantajı geliştirebileceğinizi düşünüyorsanız, bunu konsept bölümünde tartışmalısınız. Pazar koşulları ve rekabet, sadece gerektiğinde referans noktası olarak dahil edilmelidir. Bu faktörlerin derinlemesine bir analizi plana daha sonra dahil edilecektir.

Mevcut durum

Bu bölüm, finansman aramak için kullanılan planlar için en uygun olanıdır. Bu bölümde, şirketinizin hangi gelişim aşamasında olduğunu ve aranan finansmanın ne için kullanılacağını açıklayacaksınız.

Finansman arıyorsanız, iş planınızın bu bölümü özellikle önemlidir.
Finansman arıyorsanız, iş planınızın bu bölümü özellikle önemlidir.

Dış finansman arayışının üç temel nedeni vardır: başlangıç ​​finansmanı, genişleme finansmanı ve çalışma finansmanı.

  • Başlangıç ​​finansmanı: Başlangıç ​​finansmanı arıyorsanız, elde edilen belirli kilometre taşlarını listelemeniz ve yanıltıcı olmadan tüm olumlu gelişmeleri vurgulamanız gerekecektir. Borç verenlerinizin veya yatırımcılarınızın sorabileceği soruları önceden tahmin etmelisiniz.
    • Pazar araştırması yapıldı mı?
    • Prototip bir ürün geliştirildi mi?
    • Tesisler kiralanmış mı?
    • Yönetim ekibi yerinde mi?
    • İmalat sözleşmeli mi?
    • Pazarlama planları kesinleşmiş mi?

Finansman alıp almayacağınız ve bu finansmanın koşulları, şirketinizin içinde bulunduğu gelişme aşamasına bağlı olacaktır. Şirketiniz ne kadar gelişmişse, finansal düzenlemeleriniz o kadar iyi olacaktır.

  • Genişletme finansmanı: İşletmeniz halihazırda çalışıyorsa ve genişleme finansmanı arıyorsanız, gerçekte mevcut sorunları çözmenin veya kayıpları veya olağanüstü giderleri karşılamanın bir yolu olarak finansman arayışında olmadığınıza dair net kanıtlar sunmanız gerekir. bir başlangıç ​​sırasında deneyimlenebileceği gibi.
  • Çalışma finansmanı: Birçok yatırımcı ve kredi veren iş finansmanı sunmayı sevmez. Bunu düşünmeye istekli olanlar, mevcut veya önceki sorunların nedenlerini açıkça tanımlayan ve düzeltici eylem için güçlü bir plan sunan bir plan görmek isteyeceklerdir.

İlgili: Tam İş Planı Taslağı

Ne tür bir finansman arıyor olursanız olun, finansörler, zaten teminat altına alınmış olan herhangi bir sermayenin kaynağı ve miktarından haberdar edilmek ister. Kilit yöneticilerden işe önemli kişisel öz sermaye yatırımları yapmalarını bekleyecekler. Finansman sürecinin daha önceki aşamalarına katılmış olabilecek diğer yatırımcıları tanırlarsa kendilerini daha da rahat hissedeceklerdir.

Market

Burada aşağıdaki gibi soruları ele almak istiyorsunuz:

  • Potansiyel pazar ne kadar büyük?
  • Sunduğunuz veya sunmayı planladığınız ürünle aynı veya ona benzer bir rakibin ürününü şu anda kaç kişi veya işletme kullanıyor?
  • Potansiyel olarak kaç potansiyel müşteri ürünü kullanabilir?
  • Pazar büyüyor, düzleşiyor veya küçülüyor mu?

Pazar Bölümlemesi

Hemen hemen her pazarın bazı büyük ve farklı bölümleri vardır. Şu anda bölümlere ayrılmış olmasa bile, olabileceği ya da olacağı olasılığı büyüktür. Bu, özellikle ürün veya hizmetinizin pazarı çok bölgeli veya ulusal ise geçerlidir. Bu durumda, rekabetçi olmayı umuyorsanız, özellikle küçük bir firma için segmentasyon neredeyse gereklidir.

İlgili: Tek Sayfalık İş Planı Nasıl Yazılır

İş kategorinizdeki segmentasyonu ve bunun belirli işiniz üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileriyle nasıl başa çıkmayı planladığınızı tartışmanız gerekecektir. Hemen hemen tüm pazarlar, fiyat ve kalite konularına göre bölümlere ayrılmıştır. Bununla birlikte, genel olarak, fiyat ve kalite, en net veya kesin pazar bölümlemesini sağlamaz. Çok daha güçlü segmentasyon, genellikle ürün veya hizmet kullanımlarının ve bunların çeşitli tüketiciler için öneminin değerlendirilmesiyle bulunabilir.

Tüketici Analizi

İş planınızda, hedeflediğiniz pazar segmentlerindeki tipik son kullanıcıları değerlendirmeniz gerekecektir. Tüketici davranışını analiz ederken dikkate alınması gereken sayısız değişken vardır. Ürününüzün hedef pazarlarınızda ne kadar uygun olacağını en iyi belirleyecek davranışsal olasılıklara odaklanmaya çalışın. Bakmak:

  • Tüketicilere veya son kullanıcılara en çok hangi özellikler hitap edecek?
  • Rakip ürünler arasında seçimler nasıl yapılır?
  • Hangi pazarlama promosyonları veya medya yolları, tüketici tabanına ulaşmak için en iyi araçları sunuyor gibi görünüyor?
  • Hedef tüketicilerin bu ürüne ne kadar harcanabilir gelir harcaması gerekiyor?
  • Hedef tüketicileriniz satın alma kararlarını nasıl veriyor?
  • Tüketiciler, bir mağazayı ziyaret etmeden önce belirli bir markayı önceden satıyor mu yoksa dürtüyle satın alıyor mu?
  • Rakip bir ürün veya hizmetin satın alınmasını hangi özellikler etkiler?

Rekabet

Doğrudan rekabet içinde olacağınız firmalara ve onların ürünlerine ve / veya hizmetlerine genel bir bakış ekleyin. Pazar liderini belirleyin ve onu neyin başarılı kıldığını tanımlayın. Firmanın veya sizinkinden farklı tekliflerin özelliklerini vurgulayın.

Mevcut bir rekabetiniz olmadığı için bu bölümü atmayın. Piyasada sizinkine benzer bir ürün veya hizmet yoksa, temelde aynı işlevi gören ürün veya hizmetleri sağlayan kimlik firmaları. Ayrıca, pazara girme olasılığı olan veya sunduğunuz firmalarla rekabet edecek ürün veya hizmetler geliştirme sürecinde olan firmaları belirlemeye çalışmalısınız.

Ürün Özellikleri ve Faydaları

Planın konsept bölümünde ürün veya hizmetinizin temel özelliklerini kısaca tanımladınız. Bu bölümde özellikleri ve faydaları derinlemesine keşfetmelisiniz. Yalnızca ürün veya hizmetinizin ayırt edici özellikleri hakkında net olmak değil, aynı zamanda herhangi bir güçlü tüketici faydasını da tanımlamak önemlidir. Ürününüzü veya hizmetinizi rekabetçi tekliflerden önemli ölçüde daha iyi yapan nedir?

Rekabet Analizi

Bu bölümde, firmanızın rekabet avantajlarının ve zayıflıklarının derinlemesine bir analizini yapmanız gerekir. Zayıflıkları keşfederken, başarınızı önemli ölçüde engelleme yetenekleriyle ilgili ortaya çıkabilecek endişeleri gidermeye yardımcı olacak bilgileri eklemelisiniz.

Bu bölüm, özellikle şirketiniz bir start-up ise önemlidir, çünkü tipik olarak finansal güç, isim tanınırlığı ve yerleşik dağıtım kanalları gibi doğal avantajları olan yerleşik şirketlerle rekabet edeceksiniz.

Konumlandırma

Konumlandırma, ürün veya hizmetiniz için bir pazarlama stratejisi olarak düşünülebilir. Konumlandırma, ürününüzü hedef pazarınıza nasıl tanıtacağınızı tanımlar.

İlk adımınız, hedef pazarınızın kim olacağına karar vermektir. Pazarlama çabalarınızın çoğunu yönlendireceğiniz potansiyel müşterilerden oluşacaktır. Çoğunlukla bu grup, ürününüz için tek ve hatta en büyük pazar olmayacaktır, ancak rekabet faktörlerine ve ürün avantajlarına dayalı olarak en etkili şekilde ulaşabileceğinizi düşündüğünüz pazar olacaktır.

Yeni başlayanlar, oldukça spesifik, çok dar bir hedef pazara odaklanırlarsa başarılı olma olasılıkları daha yüksektir. Genel pazarlara genellikle büyük, köklü firmalar hakimdir.

Küçük işletmeler, büyük, köklü şirketlere karşı rekabet etmekten kaçınmak için son derece spesifik nişlere odaklanmalıdır.
Küçük işletmeler, büyük, köklü şirketlere karşı rekabet etmekten kaçınmak için son derece spesifik nişlere odaklanmalıdır.

Hedef pazarınızın kim olduğunu belirledikten sonra, tüketicilerin ürününüzü nasıl algılamasını istediğinize karar vermelisiniz.

  • Birinci sınıf kalite lideri mi?
  • Düşük maliyetli bir ikame mi?
  • Tam hizmet alternatifi mi?

Tek ürün veya hizmet veren bir şirketiniz varsa, pazarlama stratejiniz genel iş stratejinizle örtüşebilir. Durum böyle olmak zorunda değildir, ancak her durumda ürün stratejinizin genel iş stratejinizle uyumlu olması son derece önemlidir.

Reklam ve Promosyon

Genel tanıtım planınıza genel bir bakış sağlamak için bu bölümü kullanın. Hangi yöntemleri ve medyayı kullanmayı düşündüğünüze ve nedenini açıklayın. Bir reklam sloganı veya benzersiz bir satış teklifi geliştirdiyseniz bundan bahsedebilirsiniz, ancak bu kesinlikle gerekli değildir. (Benzersiz satış teklifleri hakkında özel bir sunum sunuyorum.)

İlgili: Başarılı Olmak İsteyen Girişimcilerin Vazgeçmesi Gereken 7 Şey

Reklam medyanızın, tanıtım kullanımınızın ve / veya diğer tanıtım programlarınızın önerilen karışımını özetlemelisiniz.

  • Pazarlama araçları seçiminizin hedef pazarınıza ulaşmanızı nasıl sağlayacağını açıklayın.
  • Ürün özelliklerinizi ve avantajlarınızı en iyi şekilde iletmenizi nasıl sağlayacaklarını açıklayın.

Önerilen pazarlama bütçenize göre reklam, tanıtım ve promosyon programlarınızın gerçekçi göründüğünden emin olun. Etkili reklamcılık, tüketicileri bir satın alma işlemi yapmaya motive etmek için genellikle mesaj tekrarına dayanır. Sınırlı bir bütçeniz varsa, ara sıra çok sayıda insandan daha az, daha olası müşterilere daha sık ulaşmak daha iyidir.

Satış

Kişisel satış stratejisi iş stratejisi, pazarlama stratejisinde, ve şirketinizin güçlü ve zayıf uyum içinde olması gerekir. Örneğin, başlangıç ​​şirketiniz rekabetin yüksek olduğu bir pazarda diğer işletmelere ürün satmayı planlıyorsa, pazarda zaten yerleşik bir varlığı ve itibarı olan toptancılara veya görevlendirilmiş satış temsilcilerine güvenirseniz pazara girişiniz daha kolay olacaktır. İşletmeniz bir dizi özelleştirilmiş seçenekle yüksek teknolojili ürünler satacaksa, satış gücünüzün son derece bilgili ve cana yakın olması gerekir.

Araştırma ve Geliştirme

Açıkçası, araştırma ve geliştirmeyle ilgili bir tartışma tüm şirketler için geçerli değildir. Yine de geçerli olursa, finansörler araştırma ve geliştirme projelerinin belirli, gerçekçi hedeflere yönelik olduğunu bilmek isteyeceklerdir. Ve şirket kaynaklarının gereksiz bir kısmının bu alana aktarılmayacağından emin olmak isteyeceklerdir. Bankaların genellikle işletmelere kısa vadeli olarak borç verdiğini ve risk sermayedarlarının ve diğer birinci tur yatırımcıların genellikle sadece birkaç yıl içinde nakit para kazanmak istediklerini unutmayın.

Operasyonlar

“Operasyonlar”, başka bir yerde açıklanmayan işin önemli yönleri için kapsamlı bir terimdir. Başlangıç ​​bir üretim sorunu ise, üretim sürecinin kritik unsurlarını tartışın. Perakende işletmeleri için mağaza operasyonlarını tartışın. Toptancılar depo operasyonlarını tartışmalıdır.

Operasyonlar için kritik olan alanların tartışılmasına ek olarak, temel iş fonksiyonlarının nasıl yürütüleceğini ve bazı fonksiyonların rakiplerinizden nasıl daha verimli çalışabileceğini kısaca özetleyin. Ancak, iş planınızı finansörlere satmayacak herhangi bir işletme veya operasyonel uygulamanın uzun açıklamalarına girmeyin.

İnsanlar

Buradaki odak noktası anahtar kişiler ve konumlardır. Birincil dikkat, halihazırda firmaya katılmayı taahhüt etmiş kilit kişiler üzerinde olmalıdır. İlgili geçmiş deneyimlerini ve başarılarını detaylandırın ve yeni şirkette hangi sorumluluk alanlarına sahip olacaklarını açıklayın. Özgeçmişler, bir ekin parçası olarak buraya dahil edilmelidir veya planın sonunda ek sergiler.

Bu kısmı ihmal etmeyin. Yönetim ekibinin eksik olması durumunda birçok yatırımcı planınızı reddedecektir.
Bu kısmı ihmal etmeyin. Yönetim ekibinin eksik olması durumunda birçok yatırımcı planınızı reddedecektir.

Doldurulmamış önemli pozisyonlar varsa, pozisyon sorumluluklarını ve pozisyon için gerekli istihdam / deneyim geçmişini tanımlayın.

Bir yönetim kurulu varsa, her üyeyi sunun ve o kişinin geçmişini özetleyin. Üyelerin işin yürütülmesinde aktif bir rolü olacaksa, bu rolü burada detaylandırın.

Danışmanlar kilit sorumluluklar için işe alınmışsa, geçmişlerinin ve işlevlerinin bir tanımını ekleyin.

Finansman aramadan önce mümkün olduğunca çok sayıda kilit pozisyonu doldurun. Birçok finansör, yönetim ekibi eksikse planları reddeder.

İlgili: Bir İşe Nasıl Başlanır: Başarıya Giden 8 Kritik Adım

Geri Ödeme ve Çıkış Planı

Hem borç verenler hem de öz sermaye borç verenler, yatırımlarını nasıl geri alabileceklerini ve şirketten faiz veya kar elde etmeyi nasıl bekleyebileceklerini bilmek isteyeceklerdir.

Özel yatırımcıların ve risk sermayedarlarının çoğu, beş yıl içinde bir para çekme opsiyonunu kullanmak isteyecektir. Şirket son derece karlı olsa bile, hisselerini cazip bir fiyata satmanın zor olabileceğinden endişe edeceklerdir. Bu endişe, özellikle azınlık paydaşları için geçerlidir. Bu nedenle yatırımcılar için bir çıkış stratejisi sağlamalısınız.

İdeal olarak, yatırımcılar bir firmanın beş yıl içinde halka açılabilecek kadar başarılı olacağını ve hisselerinin çok likit yatırımlar haline geleceğini ve çok sayıda kazançla ticaret yapacağını umarlar. Ancak, genellikle daha gerçekçi bir hedef, şirketi daha büyük bir şirkete satış yapacak kadar büyük ve başarılı kılmaktır. Çıkış planınızın ne olduğunu belirtin ve gerçekçi göründüğünden emin olun.

Finans

Bu bölümde, öngörülen (“proforma” olarak da adlandırılır) gelir tablolarını, bilançoları ve nakit akışını göstermeniz gerekir. Mevcut işletmeler de geçmiş mali tabloları göstermelidir. Gelecekte ne kadar ileriye gitmeniz gerektiği ve tahmin edebileceğiniz olası senaryoların sayısı, işin karmaşıklığına bağlıdır. Finansal tahminler için üç ila beş yıl ve melek yatırımcılar arayan yeni başlayan bir işletme için üç senaryo tipiktir.

İlgili: En Çok Kazandıran Meslekler

Senaryolar, işinizin alacağı en olası gidişata, satışların beklentinin oldukça altında olduğu zayıf bir senaryoya ve beklentinin çok üzerinde öngörülen satışların olduğu iyi bir senaryoya dayanmalıdır.

Proforma gelir tabloları , her plan yılı için hem aylık hem de yıllık bazda satışları, operasyonların maliyetini ve karları göstermelidir. En büyük işletmeler hariç tümü için, yıllık proforma bilançolar gerekli olan tek şeydir. Nakit akışı proformaları hem aylık hem de yıllık olarak sunulmalıdır. İşletmeniz zaten kurulmuşsa, geçmiş yıllık bilançolar ve gelir tabloları da dahil edilmelidir.

Potansiyel borç verenlerin tahminlerinizi anlamalarına yardımcı olacak bilgileri ekleyin. Borç verenler, tahminlerinizin dayandığı varsayımlara, sayıların kendilerine istedikleri kadar güveneceklerdir.

Özet

Bu, iş planı geliştirme sürecinin oldukça hızlı bir akışıdır, ancak sürecin bu kısa araştırması bile, bunun yalnızca birkaç dakika içinde iyi yapabileceğiniz bir şey olmadığını göstermektedir.

 

Sizin Yorumunuz Nedir?