1. Ana Sayfa
  2. Krediler
  3. Çekilebilecek kredi tutarı ile ilgili yasal bir zorunluluk var mı?

Çekilebilecek kredi tutarı ile ilgili yasal bir zorunluluk var mı?


Çekilebilecek kredi tutarı ,İhtiyaç kredisi kişinin nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla banka tarafından herhangi bir teminat istenmeden (Teminat istenmesi durumunda ipotekli ihtiyaç kredisi olarak ifade ediliyor.) verilen bir kredi türü olarak tanımlanır. Teminatsız alınan bir kredi olması, bankanın risk düzeyini arttırdığı için genellikle faiz oranları konut kredisi ve taşıt kredisine oranla daha yüksek olur.

En Fazla Kaç Ay Çekilir?

İhtiyaç kredilerinde talep edilen en yüksek vade sayısı 36 ay olarak belirlenmiştir. Yasal bir zorunluluk olduğu için 36 ayın üzerinde vade yapılmaz.

10.000 TL 36 Ay Vade İçin En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

En Fazla Kaç Ay Çekilir

Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Belgelenebilir gelirin genellikle 12 ile 15 katı aralığında veya aylık gelirin en fazla yarısının aylık kredi taksit tutarı olarak belirlendiği şekilde bir kredi hesaplaması yapılarak ne kadar kredi çekilebileceği belirlenir. Güncel faiz oranlarına göre hesaplama yapmak için ne kadar kredi çekebilirim sayfamızdaki hesaplama aracımızı kullanın.

Bankalar, ihtiyaç kredilerinde ağırlıklı olarak 50 bin TL’ye kadar kredi verseler de bazı bankalar bu tutarı 100 bin TL’ye kadar yükseltebilir. Daha yüksek tutardaki kredi talepleri içinse ipotekli ihtiyaç kredisine tüketiciler yönlendirilir. Ayrıca 5 bin ila 10 bin TL gibi nispeten düşük tutarlı krediler için kredi kartından çekilebilen nakit avans da önerilir.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?

Bankaya ev, araba, arsa gibi değerlerin teminat olarak gösterilmesi ile kullanılan kredilere ipotekli ihtiyaç kredisi denir. Teminat gösterilerek daha yüksek tutarlı kredi kullanılabilir ve bankanın kredi talebini onaylama ihtimali artırılır.

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi için bankaların karar verme noktasında gelir durumu ile birlikte en önemli kriteri kredi notudur. Kredi notu, bankalar ile aktif çalışmalar sonucunda oluşur ve kişinin geçmiş ile yakın dönem kredi sicilini gösterir. Bu sicil 0-1900 puan aralığında hesaplanır.

Geçmiş dönemde bankalar ile çalışmanız olmadıysa, ödemelerde gecikmeler yaşandıysa ya da aktif sigortanız bulunmuyorsa, banka kefil göstermenizi isteyebilir.

Kredi Notu Kaç Olmalı

Yaş Sınırı Var mı?

18-80 yaş aralığında yer alan her birey kredi talebinde bulunabilir. Konut kredilerinde üst yaş sınırı 70 olarak kabul edilse de ihtiyaç kredilerinde bu sınır 80 yaşa kadar esnetilebilir. Kişinin yer aldığı meslek grubu (emekli, devlet memuru, özel sektör çalışanı vb.), gelir seviyesi, kredi notu ve sigorta durumu kredi kararını ve faiz oranını etkileyen en önemli faktörler arasında yer alır.

Kredi Masrafları Önemli mi?

Kredi onaylandıktan sonra banka, sigorta ve tahsis ücreti gibi bazı ek masraflar çıkarabilir. Hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası yasal olarak yapılması zorunlu olmayan sigortalar olsa bile banka kredi vererek almış olduğu riski minimize etmek adına size zorunlu tutabilir. Kabul etmemeniz durumunda banka size daha yüksek bir faiz oranı sunar.

Toplam Kredi Maliyeti Nedir?

İster masrafsız kredi, ister masraflı kredi kullanın burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta toplam kredi maliyetiniz olmalı. Sıfır, masrafsız kredide yer alan faiz oranı; masraflı krediye(sigorta ve tahsis ücreti olan) göre daha yüksek olur. Bu nedenle toplam kredi maliyeti daha düşük olan kredi seçilmeli.

Kampanyalı Krediler

Yılın bazı dönemlerinde bankalar çeşitli indirimlere giderek müşterilerine en uygun kredi tekliflerini sunar. Tatil kredisi, bayram kredisi gibi özel kampanyalı krediler düzenlenir. Toplam kredi maliyetlerini düşürmek adına bu kampanya fırsatlarını kaçırmamak gerekir.

Sonuç Olarak

İhtiyaç kredileri genellikle acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına başvurulan bir yoldur. Bankalar için en riskli kredi olması nedeniyle faiz oranları ve kredi masrafları yüksek tutulur. Banka seçimine karar verirken dikkat edilmesi gereken tek ve en önemli nokta faiz oranı değil toplam geri ödeme maliyetidir.

Kaynak: https://www.hesapkurdu.com/ihtiyac-kredisi/rehber/ihtiyac-kredilerinde-bilinmesi-gerekenler

Sizin Yorumunuz Nedir?