1. Ana Sayfa
  2. Kripto Borsa Eğitim
  3. Blockchain tam olarak nedir? Bitcoin ile İlişkisi | Basit ve Öz Anlatım!

Blockchain tam olarak nedir? Bitcoin ile İlişkisi | Basit ve Öz Anlatım!


Bu yayınımızda sizlere; kripto para piyasasında blockchain nedir? Blockchain teknolojisi ne işe yarıyor? Blockchain ne için kullanılır ve bitcoin ile ilişkisi nedir bu gibi soruların cevaplarını, en basit anlatımıyla sunacağız.

Blockchain ne demek?

Blockchain, Block ve chain kelimesinin birleşimi ile oluşan ve türkçesi “blok” “zinciri” anlamına gelen bir kripto para terimidir. Sistemi değiştirmeyi, hacklemeyi veya aldatmayı zor veya imkansız hale getiren bir bilgi kaydetme sistemidir. Transfer edilen kripto paralar bir blok üzerine kaydedilirler. Tıpkı muhasebe defteri gibi.

Blockchain nasıl çalışır?

Kripto para gönderirken veya alırken, ne kadar gönderdiğiniz, hangi adresten hangi adrese gönderdiğiniz bir blok üzerine “şifrelenerek” kaydedilir. Bu şifreyi çözen kişiye madenci denir. Madenci şifre çözdükçe ödül olarak kripto para kazanır. Bu şifreleri çözmek için güçlü sistemler gerekir. Sonuç olarak herkes yaptığınız transfer miktarını görür, cüzdan numaranız bellidir, gönderdiğiniz cüzdan numarası da bellidir ama kimse sizi bilemez, kimlik bilgilerinizi içermez, tamamen gizlidir.

blockchain

Blockchain ile bitcoin ilişkisi

Blockchain ilk defa 2008 senesinde Satoshi Nakamoto olarak bilinen bir kişi tarafından kavramsallaştırılmıştır. Nakamoto tarafından ertesi yıl, kripto-para birimi bitcoin’in çekirdek bir bileşeni olarak uygulandı ve burada ağdaki tüm işlemler için kamu defteri olarak görev yaptı. Bir blok zincirinin kullanımıyla, bitcoin, güvenilir bir otorite gerektirmeden double spending problemini çözen ilk sayısal para oldu ve birçok ek uygulama için ilham kaynağı oldu.(vikipedia)

Bir şirketin, müşterisinin tüm hesap bilgilerini tutan bir veritabanına sahip 10.000 bilgisayardan oluşan bir sunucuya sahip olduğunu hayal edin. Bu şirket, tüm bu bilgisayarları tek bir çatı altında içeren bir depoya sahiptir ve bu bilgisayarların her biri ve içerdiği tüm bilgiler üzerinde tam kontrole sahiptir. Benzer şekilde, Bitcoin binlerce bilgisayardan oluşur, ancak blok zincirini tutan her bilgisayar veya bilgisayar grubu farklı bir coğrafi konumdadır ve hepsi ayrı bireyler veya insan grupları tarafından çalıştırılır. Bitcoin’in ağını oluşturan bu bilgisayarlara düğümler denir.

Blockchain teknolojisi

Blockchain, herhangi bir bilgisini merkezi bir yerde saklamaz. Bunun yerine, blok zinciri kopyalanır ve bir bilgisayar ağına yayılır. Blok zincirine yeni bir blok eklendiğinde, ağdaki her bilgisayar, değişikliği yansıtmak için blok zincirini günceller.

Blockchain şeffaftır

Blockchainde depolanan tüm bilgiler herkese açık olarak anında kaydedilir. Şu an kim kime ne kadar bitocin veya altcoin gönderiyor görebilirsiniz: https://www.blockchain.com/btc/unconfirmed-transactions

Bitcoin’in blok zincirinin merkezi yoktur. Geçmişe yönelik silme yapılamaz. Veriler sonsuza kadar saklanmış olur ki veri dediğimiz şeyler burada byte boyutundadır.

Blockchain Güvenli mi?

Blockchain teknolojisi, güvenlik ve güven konularını çeşitli şekillerde açıklar. İlk olarak, yeni bloklar her zaman doğrusal ve kronolojik olarak depolanır. Yani, her zaman blok zincirinin “sonuna” eklenirler. Bitcoin’in blok zincirine bakarsanız, her bloğun zincir üzerinde “yükseklik” adı verilen bir konumu olduğunu görürsünüz. Kasım 2020 itibarıyla bloğun yüksekliği şimdiye kadar 656.197 bloğa ulaşmıştı.

Blok zincirinin sonuna bir blok eklendikten sonra, çoğunluk bunu yapmak için bir fikir birliğine varmadıkça geri dönüp bloğun içeriğini değiştirmek çok zordur. Bunun nedeni, her bloğun, kendisinden önceki bloğun karması ve daha önce belirtilen zaman damgası ile birlikte kendi karmasını içermesidir.

Örneğin; siz benim 100 bitcoinim var şuraya transfer ediyorum dediğinizde bu onlarca madencinin onayından geçecek bir süreç başlatacaktır. Bir madenci onaylasa bile diğerinin onaylamaması işleminizi iptal edecek ve sizi sonsuza kadar sistemden uzaklaştıracaktır. Bu sebeple hacklenmesi neredeyse imkansızdır. Ancak bilgisayar korsanı olan kişi, madencilerin yüzde 51’ini ele geçirirse, başarılı olur ama tüm dünyada ve hepsi farklı coğrafi konumda bulunan yüz binlerce madencinin yüzde 51’ini ele geçirmek ne kadar mümkünse, bu durum da o kadar mümkün olacaktır.

Özetle

Blockchain dediğimiz yapı tamamen açık bir şekilde transferlerin sergilenmesi ve bir zincir gibi kaydedilmesidir. Yani siz bir borsadan başka bir borsaya kripto para transferi yapacağınız zaman bu bir blokchain yapısı üzerine yazılıyor. Tron ile gönderirseniz tron ağından, Ethereum ile gönderirseniz ethereum ağına kaydetmiş oluyorsunuz. Bir bankanın muhasebe defterini, bankanın bulunduğu yerde yaşayan herkese açıp göstermesi gibi düşünün. Böylece insanların güveni artıyor, yolsuzluk veya hırsızlık olmadığını biliyor ve o bankaya olan itimatı yükseliyor. İşte blok zinciri teknolojisi de bu sebeple gün geçtikçe insanlar tarafından güvenilen bir teknolojiye dönüştü.

 

Sizin Yorumunuz Nedir?