1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik
  3. İş Planı Nasıl Hazırlanır?

İş Planı Nasıl Hazırlanır?


Başlangıç

İş Planı Nasıl Hazırlanır?,Bir iş planı oluşturmanın en zor kısmı , başlamak için enerjiyi bir araya getirmektir. İlk başta göz korkutucu bir görev gibi görünüyor. Ancak bir kez başladığınızda, planı yazmanın göründüğü kadar zor olmadığını göreceksiniz. Önce bazı kolay adımlarla başlayın.

İşletmenizi ve ürün veya hizmetlerinizi açıklayın. Hedeflediğiniz pazar hakkında konuşun. Şirketinizin hangi aşamada olduğunu açıklayın. Planın belirli bir bölümüne takılırsanız şimdilik onu atlayın ve daha sonra doldurun. Mükemmel bir ilk taslak yapmak konusunda endişelenmeyin; Sadece süreci devam ettirmek için bazı düşüncelerinizi alın ve daha sonra her zaman geri dönüp düzeltebilirsiniz. Benzer şekilde, son halini alacağı sırayla yazmak konusunda da endişelenmeyin. Aslında yönetici özeti yazdığınız son kısım olmalıdır.

Kitlenizi Koruyun

İş planınızı yazarken, hedef kitlenizi ve planı neden yazdığınızı akılda tutmak istersiniz. Örneğin, hisse senedi yatırımcılarını çekmeye çalışıyorsanız, büyük kazanç potansiyelini vurgulamak isteyeceksiniz. Aynı zamanda, işinizdeki riskleri ve belirsizlikleri yeterince açıklamak için özellikle dikkatli olmanız gerekir, çünkü yatırımcılar genellikle yatırımları ortadan kalkarsa suçlayacak birini ararlar (“dava” okuyun).

Borç finansmanı almaya çalışıyorsanız, o zaman büyük kar potansiyelini değil, borcun geri ödenebileceğinin kesinliğini vurgulamak istersiniz. Aslında, büyük karlardan bahsetmek borç finansçılarını korkutabilir çünkü yüksek kar potansiyeli genellikle yüksek riskler anlamına gelir.

İşinizi daha iyi yürütmenize yardımcı olacak bir plan yazıyorsanız, şirket ve sektör hakkında genel arka plan bilgileri içeren çok basit bölümler yazabilir veya bunları tamamen atlayabilir ve bunun yerine planınızın alanlarına daha derinlemesine odaklanabilirsiniz. şu anda sizin için en önemli olanlar.

Strateji, İş Planınızın Temelidir

Temel olarak, iş planının ilk yarısı, sağlam bir stratejisinin geliştirilmesine ve desteklenmesine yardımcı olmaya yöneliktir. Pazara, sektöre, müşterilere ve rakiplere bakarsınız. Müşteri ihtiyaçlarına ve mevcut ürün ve hizmetlerin faydalarına bakarsınız. Rakip her firmanın güçlü ve zayıf yönlerini değerlendiriyorsunuz ve pazardaki fırsatları arıyorsunuz. Tüm bu adımlar büyük ölçüde işletmeniz için bir strateji oluşturmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır. İş planının ikinci yarısı, büyük ölçüde seçtiğiniz iş stratejinizi uygulamaya odaklanır. Ürünleriniz ve hizmetleriniz, pazarlamanız ve operasyonlarınız stratejinizle yakından bağlantılı olmalıdır. Bu nedenle, planınız için akıllıca bir strateji seçmek kolay olsa da, işinizin gidişatını belirleyecek stratejiyi çok düşünmenizi tavsiye ederim.

Planınız Boyunca Rekabetçi Şekilde Düşünün

Günümüzün kalabalık pazarında, iş konseptiniz ne kadar yaratıcı olursa olsun, muhtemelen ciddi bir rekabet yaşayacaksınız. Bu nedenle iş planınız boyunca rekabetçi düşünmeniz gerekir. Rakiplerinizle benzer şekilde işleri nerede yapacağınızı, işleri nerede farklı yapacağınızı, nerede gerçek güçlü yanlarınız olduğunu ve nerede gerçek zayıflıklarınız olduğunu gerçekçi bir şekilde belirlemelisiniz.

İşletmenizin önemli bir yönünü rakiplerinizden önemli ölçüde daha iyi yönetmeye çalışmak çok zor bir iş olabilir. Bu nedenle, planlamanızı rakiplerinizden farklı olmaya ve onlarla daha az doğrudan rekabet etmeye odaklamanız genellikle daha iyidir. Odaklanmak için belirli bir pazar alanı bulabilir misiniz? Benzersiz bir strateji bulabilir misin? Ürünlerinizi farklı şekilde konumlandırabilir misiniz? Farklı satış veya pazarlama araçları kullanabilir misiniz? 

İş Planınızı Aşmayın

Pek çok iş planı kağıt üzerinde kulağa hoş geliyor ancak gerçek dünya pazarında işe yaramıyor. İnsanları yeni bir ürün veya hizmete çekmek zordur. Daha iyi olması, insanların buna geçeceği anlamına gelmez! İnsanlar veya şirketler satın alma kalıpları oluşturmuş ve şu anda başka biriyle iş yapmaktadır. Onların sizinle iş yapmasını sağlamak için onları işinize çekmekten daha fazlasını yapmanız gerekir. Onları başka birinin işinden çalmalısınız.

Pazara girdiğinizde rakiplerinizin kendi yeni ürün veya hizmetleriyle veya fiyatlarını düşürerek tepki vermesi de oldukça olasıdır.

Satış tahminlerini abartmak kolay olsa da, özellikle bir başlangıç ​​için maliyetleri hafife almak kadar kolaydır. Her zaman yüksek miktarda maliyet aşımı, pahalı problemler ve basitçe göz ardı ettiğiniz öğeler olacaktır. Bu yüzden ihtiyatlı bir tahmin yapın ve yedekte fazladan bir nakit yastığı tutmaya çalışın. 

Yazmaktan Daha Çok “Üretim”

Gerçekten harika bir iş planı, kafanızın üstünden yazabileceğiniz bir şey değildir. Bunun yerine, her seferinde bir parçayı “oluşturduğunuz” bir şeydir ve tek parçadaki sonuçlar, ek parçaları nasıl şekillendirdiğinizi etkiler. Piyasalar ve sektörün durumu gibi girdiler üzerine düşüncelerinizi geliştirirken, rakipleriniz ve rekabet analiziniz hakkındaki düşüncelerinizi şekillendirmeye yardımcı olabilir.

Benzer şekilde, rakipleriniz hakkında nasıl yazacağınız, rekabet gücünüz ve zayıf yönleriniz hakkındaki düşüncelerinizi etkileyebilir. Bu da, iş planınızın geri kalanı için temel oluşturması gereken stratejiyi oluşturmanıza yardımcı olabilir: sunduğunuz ürünler ve hizmetler, bunları nasıl pazarladığınız, onlara nasıl hizmet ettiğiniz, operasyonunuz bunları nasıl desteklediği ve sizin finansman ihtiyaçları olacaktır.

Bunu iyi yapmak uzun ve tekrarlayan bir süreç olabilir. Belki stratejiniz hakkında yazmaya başladığınızda geri dönüp rakiplerinizin gerçekte nasıl sıralandığını yeniden düşünürsünüz. Belki ürünler hakkında yazarken stratejinizi değiştirmeye karar veriyorsunuz. Kulağa çok fazla iş gibi gelebilir, ancak çoğu küçük işletmenin bu süreci nasıl yaptığına bakın – tipik olarak iyi bir planları veya planları yoktur ve yalnızca gerçek dünyada işleri karıştırdıktan sonra değişiklik yapmak zorundadırlar. yüksek maliyetler ve boşa harcanan zaman ve çaba.

Bir süre içinde yavaşça harika bir plan hazırlamak eğlenceli ve ilginç olabilir ve harika bir planla sonuçlanabilir. Bir planı hızla bir araya getirmek sinir bozucu olabilir ve kötü sonuçlara yol açabilir. Bolca zaman geçirmenin en iyi yolu, gerçekten ihtiyacınız olduğu veya bitmiş bir plana sahip olmak istediğinizden çok önce başlamaktır.

Kullanabileceğiniz Paketler

  • Kendinizi farklılaştırın.
  • Acele etmeyin.
  • Hırslı olun ama gerçekçi olun.

Sizin Yorumunuz Nedir?