1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik
  3. Kaz Yetiştiriciliği İşinde Para Var mı? Kurs ve Hibe Durumu 2021

Kaz Yetiştiriciliği İşinde Para Var mı? Kurs ve Hibe Durumu 2021


Kaz yetiştiriciliği kârlı mı? Bu işe atılmak istediniz fakat kurs mu arıyorsunuz? Kaz yetiştiriciliği devlet desteği 2021 de devam ediyor.  Bu iş fikri ile ilgili tüm içerik yayınımızda sizlerle.

Kaz yetiştiriciliği yapılır mı şeklinde aratıp geldiyseniz, zaten bu iş fikri size sıcak geliyordur. Eğer rastgele bu yayına geldiyseniz belki de aklınızda hiç olmayan bir işe sizi ısındırabiliriz, çünkü evet, kaz yetiştiriciliği kârlı bir iş.

Kaz yetiştiriciliği, tüm dünyada gün geçtikçe popülerleşiyor. En çok kaz üretimi Çin’de yapılırken ülkemiz bu listede dünyada 11. Sırada. Çin’de 311 milyon adet kaz var iken ülkemizde 1 milyon adet kaz bulunmaktadır. Bu da Türkiye’de bu işin rekabetinin henüz az olduğunu ve kârlı bir iş çıkartabileceğinizi gösteriyor.

Ördek Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

Ördek yetiştiriciliği hakkında bilgi verirken şunu belirtmek isteriz ki ördek ve kaz yetiştiriciliği birlikte sağlanmaktadır. Çiftliğinizde hangi amaçla yetiştiricilik yapacaksınız? Et amaçlı mı, yumurta amaçlı mı? Eğer et amaçlı ise kaz, yumurta amaçlı ise ördek sayısı daha fazla olmalıdır. Tüy için yetiştirecekseniz ikisinin de bulunmasında sakınca yoktur. Yani özetle kaz ve ördek aynı çiftlikte ayırt edilmeksizin yetiştirilen hayvanlardır. Bu sebeple aşağıdaki bilgiler ördek için de geçerlidir.

Ördek yetiştiriciliği için öncelikle havuz alanı, yemlik ve suluk, kuluçka makinelerinin alınması gibi aşamaları halletmeniz gerekir. İster bu aşamalardan önce ister bu aşamalardan sonra, devletten ördek yetiştiriciliği için gereken izni almanız gerekiyor. Yayınımızda bundan sonraki bölümlerde, ördekleri de kapsayacak şekilde “kaz” olarak devam ediyoruz.

Kaz yetiştiriciliği
Kaz yetiştiriciliği

Kaz Yetiştiriciliği için gerekli belgeler

Kaz yetiştiriciliği için gerekli belgeler listemiz biraz uzun gibi görünse de 2 ayı geçmiyor. Öncelikle kanatlı hayvan kümes projeleri için yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Çiftliğiniz belediye denetim sınırları dışında kalıyorsa  İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne başvurmak gerekmektedir. Tevhit, ifraz, harita yapımı, mevzi, imar onarma, ruhsat yapı izni işlerini yürütmek bu müdürlüğün görevidir. Büyükşehir Belediyesi olan illerde ise bu işlemler için ilçe belediyelerine başvurmak yeterlidir.

Yapı ruhsatı İçin Müracaat Aşamasında İstenen Belgeler

  • Dilekçe
  • Tapu Fotokopisi
  • Aplikasyon Krokisi
  • 1/5000’lik ve 1/2500’lik Kroki
  • Taahhütname (Noter Tasdikli Amacı Dışında Kullanılmayacağına Dair)

İnşaat ruhsatı verilmesi için görüş alınan kurumlar

  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
  • Halk Sağlığı Müdürlüğü
  • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
  • Devlet Su İşleri Müdürlüğü
  • Karayolları Müdürlüğü
  • İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü
  • Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü
  • Orman İşletme Müdürlüğü
  • İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
  • İlgili Elektrik Dağıtım Şirketi
  • Havalimanı Müdürlüğü(yapılacak tesis havalimanı çevresindeki köylerde ise)

Yukarıdaki belgeler hibe için gerekli  belgeler değildir. Hibe için gereken belgeler yazının devamında yer almaktadır.

Bu kurumlardan görüş alacaksınız, tüm kurum olumlu görüşleri geldikten sonra yapılacak olan tesis ile ilgili projeler (mimari, statik, mekanik,
elektrik) istenmektedir. Projeler hazırlanıp birime sunulduktan sonra onaylanır ve ruhsatınız hazırlanır. Kırsal alanda yapılacak olan bir kanatlı hayvan barınağı için ruhsat alınırken yukarıda bahsedilenlere ilaveten bu alan için gerekli olan haritacılık işleri yanında o arazinin jeolojik raporlarının da hazırlanması gerekmektedir. Bu tür işlemler için maliyetler illere ve yapılacak işlere göre değişkenlik göstermektedir.

Kaz Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır?

Kaz yetiştiriciliği kârlı mıdır diye soracak olursanız rekabetinin ülkemizde düşük olduğunu düşünürsek evet kârlı bir iştir. Bu işi seviyor ve size göre olduğunu düşünüyorsanız epey kazanç sağlayabilirsiniz.

Kaz yetiştiriciliği maliyeti

Kaz yetiştiriciliği maliyeti için bir köşede sermayenizin olması gerekmekte. Tavuk yetiştiriciliği işine göre daha az maliyetlidir. Kaç adet kaz ve ördek yetiştireceksiniz, maliyet biraz da bu duruma bağlı. Biz sizlerle 250 kaz yetiştireceğinizi varsayarak bir maliyet hesabı yaptık.

Kaz yetiştiriciliği maliyet neye harcanır:

  • Kümes yatırımı, kuluçka makinesi vs giderleri
  • 250 adet kaz alımı
  • Yem Giderleri
  • Elektrik giderleri
  • Aşı ilaç ücreti

250 kazlık bir yatırım için yukarıdaki kalemler tek tek hesaplandığında 50-55.000 TL gideriniz olacaktır, buna ek olarak hesaba katılmayan sürpriz giderler de olabilir, jeneratör gideri gibi. Yani evet, 50-75 Bin TL’niz varsa kaz çiftliği işine girebilirsiniz. Peki kazancınız ne olur?

Kaz yetiştiriciliğinde ne yaparak kazanç sağlarsınız?

  • Kaz yumurtası satışı
  • Kaz tüyü satışı
  • Kaz eti satışı

250 kazlık bir yatırımda Bu üç kalemden sağlayacağınız yıllık kazanç ise giderleri çıktığımızda 20-25.000 TL olacaktır. Sonraki yıllarda gideriniz daha az olacağı için gelirleriniz yanınıza kâr olarak kalacaktır. Vaktiniz var ise şu video daha fazla fikir verebilir:

Tabi kaz yetiştiriciliği için illa 250 kaz almanıza gerek yok. Yukarıdaki tweette yer alan İlknur hanım gibi siz de 12 civciv ile başlayabilirsiniz. Bu tamamen öz sermayeniz ile ilgili.

 

Kaz yetiştiriciliği hakkında bilgi

Kaz yetiştiriciliği hakkında bilgi vermeye başlamadan önce ön koşul olarak hayvan sever olmanız, bu hayvanları sevmeniz şartı var diyebiliriz. Diğer türlü bu iş size sıkıcı gelecek ve bir süre sonra bırakacaksınız.

Kaz yetiştiriciliğinde en önemli etmenlerden birisi kaz cinsi seçimidir.

Önemli kaz ırkları şu şekildedir:

  • Embden
  • Çin Kazı
  • Toulouse
  • Afrika kazı
  • Pilgrim

Çin kazı, ırklar arasında en fazla yumurta üretimine sahip ırk oluyor. Pilgrim kazının tüyleri daha yumuşak ve değerli. Afrika kazının tüyleri renkli olduğundna çok tercih edilmiyorlar Toulouse kazı diğerlerine göre daha cüsselidir ve genelde eti için yetiştirilir. Embden ırkının ise hem tüyleri değerli hem de genelde yemeklik kaz olarak geçerler. Burada siz ne amaçla kaz yetiştireceksiniz, önce onu belirleyip sonra ırkı belirlemeniz gerekiyor.

Kaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?kaz

Kaz yetiştiriciliği, gerekli ortam sağlandıktan sonra öncelikle civciv üreterek yapılır. Tavuk üretimine göre daha kolaydır. 2 haftalık olan bir kaz civcivi doğaya salınabilir. Civcivlere temiz iyi havalandırılmış rutubetsiz bir kümeste bakılmalıdır.Üç günlük bir civciv ot yemeye alıştırılmalı ve iki haftalık olmadan suya girmesine müsaade edilmemelidir. Yetişkin bir kaz için kümesleri 1 metrekareye en fazla 1 kaz düşecek büyüklükte olmalıdır. Yemlerin lapa halinde verilmesi maliyetinizi düşürecektir.

Damızlık kazlar için, Kaz barınakları yeniden kullanılmaya başlanılmadan önce eski altlıklar kaldırılmalı ve barınağın tamamı yıkanıp, dezenfekte edilmelidir. Damızlık kazların altına talaş ve saman gibi altlıklar serilmelidir. Atlığın kalınlığı başlangıçta 5-7 cm iken, yumurtlama sonuna kadar 30-40 cm’ye çıkabilir. İlk haftalarda m2 ye 8-10 civciv takip eden haftalarda ise bu miktar tedricen azaltılarak 11. Haftada m2 ye 2-3 kaz olacak şekilde ayarlanmalıdır. Barınak içerisinde 15 kaz için 1 suluk ve yemlik düşünülmelidir.

Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer. Daha erken yumurta üretimini uyarmak için, yumurta sezonundan önce kazların barındıkları yerde her gün 14 ile 16 saat aydınlatma yapılabilir.

Kaz Yetiştiriciliği Kursu

Kaz yetiştiriciliği kursu, sürekli eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Ülkemizde Yozgat bozok üniversitesi tarafından 200 TL ücret karşılığında 5 hafta süresince kurs alınabilmekte. Haftada 5 gün eğitimler olmakta her günkü eğitim 3 saat sürmektedir. 65 saati teorik, 10 saati uygulamalı olmak üzere eğitim 75 saat sürmektedir.

Not: Pandemi döneminde 65 saat teorik eğitim çevrimiçi yapılmaktadır.

Kaz yetiştiriciliği kursu her zaman açılmıyor. Üniversitenin sayfasını sıklıkla kontrol etmeli, gerekirse mail atıp veya arayıp bilgi almalısınız. Bulunduğunuz ilin Tarım İl Müdürlüğüne kurs açılması yönünde müracaat da yapabilirsiniz.

hibeKaz Yetiştiriciliği Hibe 2021

Kaz yetiştiriciliği hibe 2021 yılında da devlet tarafından verilmeye devam ediyor. KOSGEB vermese de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu işi yapmak isteyenlere “TKDK Kaz Çiftliği Hibe Desteği” verilmekte.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hibe 450 bin tl yi bulabilmekte ama zaten kaz yetiştiriciliğinde o kadar yüksek bir bütçeye ihtiyacınız olmayacak.

Bakanlık tarafından şu belgeler isteniyor: 

  • Hibe başvuru formu
  • Tahmini sabit yatırım tutarı ve termin plan tabloları
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah belgesi
  • Yetkilendirme belgesi

Kaz yetiştiriciliği hibe programında şu kişiler yer alamıyor:

  • Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu bulunanlar,
  • Mevcuttaki işletme faaliyeti geçici olarak da olsa askıya alınmış olanlar,
  • Hibe kuruluşu ile herhangi bir ortaklığı bulunanlar,
  • İflas etmiş olanlar.

Kaz yetiştiriciliğine yüzde 75 oranında hibe veriliyor. Hibe başvurusu yapmak için bulunduğunuz ilin Tarım ve Orman müdürlüğüne başvuru yapınız.

Kaz ile ördek arasındaki fark nedir?

Kaz ile ördek arasında neredeyse fark yoktur. İkisi de tamamen aynı ailedendir. Kazın boynu ördeğe göre daha uzun olur, kazlar böcek yerken ördekler sadece ot yer, kaz ördeğe göre daha vahşi ve insana saldıran türdür. Bekçilik amacıyla kaz beslendiğini biliyor muydunuz? İşte öyle değişik hayvanlardır kazlar.

Örnek kaz görüntüsü için tıklayınız. Örnek ördek görüntüsü için tıklayınız.

 

Kaz Yetiştiriciliği İşini Tavsiye Ediyor Muyuz?

Kaz yetiştiriciliğinin avantajları; kazların çok zahmetli bir bakım istememesi, zevkli bir iş olması ve kısa sürede maliyetini çıkartması diyebiliriz. Fakat kaz yetiştiriciliğinin bazı dezavantajları da var. Örneğin şurada yer alan mevzuata göre ayda en fazla 50 kaz kesebiliyorsunuz.

Fakat gelin görün ki bu yazıyı yazdığımız Mayıs 2021’de hala ülkemizde bir kaz kesimhanesi bulunmamakta. Tavuk kesimhanelerinde tanıdığınız var ise yardımcı olabilirler ama onun dışında resmi bir kaz kesimhanesi maalesef yok.

Biz bu işe girecekseniz, yüklü miktarda yatırımla değil de, başlangıçta 20-30 kaz ile bu işe girip bir süre hem kendinizi hem de bu işi test etmenizi öneririz. Böylece size uygun bir iş olup olmadığını ve önünüzdeki bazı engelleri aşıp aşamayacağını görmüş olursunuz. Bu iş ile aynı mantıkta bazı işler var, onlara şu linklerden ulaşabilirsiniz:

Belki bu iş fikirleri de dikkatinizi çeker.

Peki sizin kaz yetiştiriciliği hakkında görüşünüz nedir, yorum bırakırsanız zevkle okuruz. Kalın sağlıcakla.

Sizin Yorumunuz Nedir?