1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik
  3. 2021 Yılında Midye Çiftliği Kurmak Mantıklı Mı?

2021 Yılında Midye Çiftliği Kurmak Mantıklı Mı?


Midye çiftliği kurmak, son zamanlarda en fazla tercih edilen iş fikirlerinden birisi oldu. 2021 ‘ de Lokasyonunuzda artan midyeciler, daha çok mide yiyen insanlar ve midyeyi yeni keşfeden insanları fark etmişsinizdir. Peki, tüm bunlara kaynak nereden gidiyor? Tabi ki midye çiftliğinden. Bu konuda son zamanlarda Midyeci Ahmet, yaptığı çiftlik atılımları ile insanların dikkatini çekmiş durumda.

Midye Çiftliği Nasıl Kurulur?

Midye çiftliği kurmak, girişimcilerin sıkça sorduğu sorular arasındadır. Buradaki tek önemli nokta deniz kenarında makul alanı bulmak ve orada işletmeye başlamaktır. Ayrıca, ayarlayacağınız yer üretim biçimini de etkileyeceği için Türkiye’de genelde en uygun yöntem uzun halattır. Zaten bölgenizi onaylatınca yatırım yapmak için bir engel kalmamış olacak ve gereken izinleri de alıp işe koyulursunuz. Midye çiftliği nasıl kurulur? Sorusunun cevabı 5 madde ile açıklanabilir;

  1. Deniz kenarında uygun yeri bulun
  2. Uzun halat yöntemi
  3. Yer ayarlayınca yere uygun işletme ve üretim
  4. Yatırım için gerekli izinleri almak
  5. Üretim koşullarını sağlamak

Mussel

1) Deniz kenarında uygun yeri bulun

Çok basit ama dikkatli olunması paranın boşa gitmemesi için etkili bir konudur. Midye üretimi için kendinize üretim için bir bölge belirlemeniz gereklidir.

2) Uzun halat yöntemi

Dubaların ucuna uzun halatlarınızı bağlayarak diğer tarafını denizin dibine gönderme işlemini yapmaktır ve bu şekilde üretim olur.

3) Yer ayarlayınca yere uygun işletme ve üretimi

Siz nasıl yetiştirecekseniz ona uygun yer bulmanız lazım ve bu işlemi tamamlarsanız yatırım yapma işlemine geçersiniz.

4) Yatırım için gereken izinleri almak

Bir önceki mesele hallolduğu zaman sorumlu bölgelerden ve kurumlardan gidip izin almanız ve belgelerinizi hazırlamanız gerekir. Midye çiftliği kurmak için belgelerinizin eksiksiz olması gerekir.

5) Üretim koşullarını sağlamak

Dişi midyede ortalama 5-15 milyon yumurta bırakıldıktan sonra hemen hemen 1 ay sonrası dölleme dönemidir. Bunun ardından sakin sular içinde 1 yıl civarı bir zamanda, açık denizlerde ise 2 sene gibi bir sürede yenebilecek büyüklüğe (6 cm) ulaşılmaktadır.

Midye Çiftliği Kurma Maliyeti Nedir?

Midye çiftliği kurma maliyeti, 3 veya 5 milyon civarındadır. Bu sayıları su ürünleri alanında çalışan akademisyenlerin hesaplaması sonucu elde edilmiştir. Ayrıca bazı işletmelerin de onayıyla da ortaya koyulmuştur. Üretim ve pazarlama yapmak istiyorsanız yatırımınızın tutarı böyledir. Gidip yurtdışından makine getirmeden yerli bir şekilde tüm materyalleriniz karşılanabilir. Basit ve teknik cihazların kurulumunu sağlayıp işe koyulabilirsiniz. Ayrıca tüm anlatılanlar ışığında ve bazı firmalardan alınan bilgilere göre 5 milyon TL gibi bir cirosu var ve girişimciler için büyük fırsat.

Midye Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Midye çiftliği için gerekli belgeler, çeşitli firmaların içinde olduğu bu faaliyete katılmak için gereken koşulları sağlamak önemlidir. Pazar payınızı artırabilmek için önce üretime başlamanız lazım ve bazı evrakları ilgili yere teslim etmeniz gerek. Bunun için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izin almanız şart. Çünkü birçok kişi kaçak yollardan iş yapmaya çalıştığı için artık denetim sıkı tutulmakta. Genel olarak Midye çiftliği kurmak için istenen belgeler şöyledir;

  • Başvuru sahibinin kimlik fotokopisi
  • Başvuru dilekçesi
  • 1/25.000’lik Harita ve Koordinat Cetveli (Harita Mühendisi hazırlayacak)
  • Arazi tapusu ve/veya kira kontratı
  • Su analiz raporu
  • Hidroloji raporu

Görüldüğü gibi ismi verilen belgeleri ayarladığınız zaman su ürünleri ile alakalı alanlarda işletme açabilirsiniz. Bunun için ulaştırmanız gereken kurumlara vaktinde bildirip bir an önce çiftliği kurmanız faydanıza olur.

Midye Çiftliği Projesi Mantıklı Mı?

Midye çiftliği projesi, çok mantıklı ve kazançlı bir iştir ancak unutmayın sermayenizi denizde iyi bir yer seçtikten sonra yatırıma dökün. Çünkü o şekilde size kar sağlar ve getirisi olur. Genelde yatırım için maliyeti ve tutarı çok önemsenir tabi gerçekten dikkate alınmalıdır fakat 3-5 milyon TL’lik bir bütçe ile işi döndürebileceğinizi düşünürsek bu oldukça olumlu bir fikirdir.

Ayrıca, su ürünü en çok tüketilen ve insanların çok sevdiği bir yiyecektir. Ege bölgesinde çok fazla talep ve rağbet görüldüğü için belki seçeceğiniz coğrafi konumu rekabeti iyi yöneteceğiniz bir nokta olmasına özen göstermeniz iyi olabilir.

Sizin Yorumunuz Nedir?