1. Ana Sayfa
  2. Kripto Borsa Eğitim
  3. RSI Nedir? Pozitif Uyumsuzluk & Negatif Uyumsuzluk

RSI Nedir? Pozitif Uyumsuzluk & Negatif Uyumsuzluk


Relatif Güç Endeksi (RSI indikatörü) belirlenen zaman aralığındaki kapanış değerlerini bu zaman aralığının bir önceki kapanış değerleriyle kıyaslayarak hesaplanan, kısa ve orta dönemli trendin yönü ile ilgili tahminde bulunmayı sağlayan bir göstergedir.

RSI Örnek vermek gerekirse; siz 7 günlük bir zaman dilimi seçtiniz diyelim(RSI indikatörü ayarlar kısmından siz belirleyebiliyorsunuz), gösterge son 7 günün günlük en yüksek kapanışını ve en düşük kapanışını hesaplar, sonra en yüksek gün kapanışlarının toplamını gün sayısına böler, en düşük kapanışların toplamını gün sayısına böler. Çıkan değerin 0 ile 100 arasında olacağına dayanan bu göstergede iki işlem birbirine bölünür ardından çıkan sonuç 1 ile toplanır ve formülde bulunan 100 rakamı çıkan sonuca bölünür. Böylelikle sonuç  0 ile 100 arasında olur.

Bu kadar teknik bilgi meraklısı içindi. Bunlardan daha önemli hususlara değinelim.

RSI Nasıl Açılır?

RSI eklemek, RSI açmak için tradingview sitesindeki göstergeler kısmını kullanacağız. Oraya RSI yazdığınızda gelen ilk göstergeye tıklayın ve RSI grafiğin altında açılacaktır. Hatta ek bilgi, RSI kısmında sağ tarafta değerler varya, oraya gelip sağ tıklayın, “etiketler” yazısının üstüne gelin, açılan yerde “sembol son değeri” kısmına tik atıp aktif ederseniz, RSI göstergesinin anlık değerini sayı olarak orada hep gösterir.

Aşağıdaki görseli inceleyip RSI nasıl açılır sorunuza tam cevap bulabilirsiniz.

rsi açmak

RSI İndikatörü Yorumlama

RSI yorumlama ile trade yapan binlerce kişi var. Yani sırf bu indikatörü kullanırlar. Çünkü en güven verici gösterge RSI dir diyebiliriz. RSI de 30’un aşağısı değerler aşırı satış bölgesidir. RSI 30 sayısının altına inmişse, fiyat epey düşmüş ve satıcılar ağlayarak panikle mallarını satmak istiyor demektir. Genelde bu bölgeden hızla geri yukarıya çıkar. Bu sebeple RSI 30 aşağısında ise alım yapmayı düşünebilirsiniz.

RSI 70 üzerine çıktıysa aşırı alıcılı bölgede demektir. Alıcılar bu parite uçup kaçacak iştahına girmiş varını yoğunu coine basıyorlardır. Genelde bu durumda artış devam etse de 84-93 aralığına geldiğinde artık parite düzeltme yapmak isteyecek ve ani düşüşler görülebilecektir.

RSI değerine hem haftalık hem günlük hem de 4 saatlik bakmanız önerilir.

  • Günlük değerde 70-75 aralığındaysa stoplu alım yapabilirsiniz.
  • 75-85 aralığındaysa daha az miktarla alım yapın veya yapmayın.
  • 85 üzerinde özellikle 93-94 e gelmişse alım yapmak tehlikeli olacaktır.

Örneklerle inceleyelim:

 

rsi indikatörü

1 numaralı ok: RSI 70 bölgesini tek seferde hacimli aşıyor, yani yüksek alıcılı bölgeye giriyor ve parite alım görüyor.

2 numaralı ok: RSI 80-85 aralığına giriyor ve buradan satış yemeye başlıyor. Çünkü çok yükseldi. Satış çok sert oluyor.

3 numaralı ok: RSI 30 aşağısına inince bakın nasıl hızlıca geri yükseliyor.

RSI indikatörü 14 gün aralığına default olarak ayarlıdır. Bu ayarı bozmanızı önermiyorum.

RSI UYUMSUZLUK 

RSI uyumsuzlukları, pozitif uyumsuzluk ve negatif uyumsuzluk olarak ikiye ayrılır. Pozitif uyumsuzluk al sinyali, negatif uyumsuzluk sat sinyali verir. Pozitif uyumsuzluk parite düştükten sonra yükselirken aranır, negatif uyumsuzluk ise yükselen trendde iken aranır. Şimdi bunları biraz açalım ve örneklendirelim.

RSI Pozitif Uyumsuzluk Nedir?

Pozitif uyumsuzluk, paritenin değerinin düşmesine rağmen RSI’ın  değerinin artmasıdır. Bu durumda paritede kuvvetli alımlar olur. Yükseliş göstergesidir.

RSI Negatif Uyumsuzluk Nedir?

Negatif uyumsuzluk, paritenin yükselmesine rağmen RSI’ın düşmesidir. Paritenin hızlı bir şekilde düşeceğini işaret eder. Sat sinyalidir. Parite önceki ile aynı değerde olmasına rağmen RSI daha düşük kalmışsa, negatif uyumsuzluk var demektir.

Pozitif Uyumsuzluk Örnekleri

rsi pozitif uyumsuzluk

Yukarıdaki örnekte soldaki ok ve RSI değerine bakın.. Sağdaki ok da farkındaysanız onla aynı hatta daha aşağıya düşmüş. Yani önceki düşüşe göre fiyat daha fazla düşmüş. Ama RSI değeri ise önceki düşüşe göre daha yüksek. İşte bu durum parite yükselecek al sinyali oluyor. Yani değer önceki düşen muma kıyasla aynı veya daha düşük iken RSI artıyor. Pozitif uyumsuzluk.

Negatif Uyumsuzluk Örnekleri

 

rsi negatif uyumsuzluk

Yukarıdaki örnekte soldaki ok aralığındaki mumların fiyat değeri ve RSI değerine bakın. Bir de sağdaki fiyat ve RSI değerine bakın. Fiyat artmış ama RSI daha düşük. İşte bu sat sinyali yani negatif uyumsuzluk. Kaçın diyor :) Sonrasındaki satışı görüyorsunuz zaten.

RSI İndikatörü Hep Doğru Çalışır mı?

RSI indikatörü hep doğru çalışmaz ama şaştığı nadir olur. Yani 10 uyumsuzluktan 3 tanesi şaşar dersek yanlış olmaz. Piyasanın pumplandığı, twitlerle kurcalandığı zamanlar uyumsuzluklar çalışmaz mesela.

Önemli Uyarı: Sadece RSI bakarak trade yapmak tehlikelidir. Trade yaparken bir çok hususa bakmalısınız. Destek noktası direnç noktası nerede, Bitcoinin durumu ne, paritenin haftalık durumu ne, formasyon var mı… gibi gibi.

RSI Pozitif ve negatif uyumsuzluk konusu tam anlamıyla anlaşıldı değil mi? Aklınıza takılan bir husus varsa yorum kısmında sormaya çekinmeyin.

Sizin Yorumunuz Nedir?

Yorumlar (3)

  1. Benim gibi yeni başlayan küçük yatırımcılar ve teknik analizi yeni öğrenen kişiler için çok yararlı bir yazı. Teşekkürler.

  2. pu ve nu da en etkili olan hangisidir . başarı olarak . bu sorunun cevabını hiç bir yerde bulamadım. ornekler verir misiniz ?

    • Murat Bey. Gizli uyumsuzluklara da bakmanızı tavsiye ederim. Örneğin yukarıda pozitif uyumsuzluğun örtnek verildiği grafikte en sona bakarsanız hızlı bir yükseliş var. Ordaki son iki rsi dibe baktığınızda fiyat düşük iken rsi yürsek ama fiyat yüksek iken rsi düşük. Bu gizli uyumsuzluk oluyor. Ondan sonra zaten fiyat fırlamış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.