1. Ana Sayfa
  2. Kripto Borsa Eğitim
  3. Stop Loss Nedir? Nasıl Doğru Belirlenir? [Görsel Anlatım]

Stop Loss Nedir? Nasıl Doğru Belirlenir? [Görsel Anlatım]


Stop loss, türkçe anlamıyla zararı durdur demektir. Kripto para borsası çok hareketli olduğundan alım yaptıktan sonra stop loss koymak aşırı önem taşımaktadır.

Boğa piyasasında olduğumuz şu günlerde piyasa her ne kadar hep böyle gidecekmiş gibi bir izlenim verse de, bir gün ayı sezonu gelecek ve tek mumda yüzde 20-30 düşüşler göreceğiz. Stop loss ise, bizi tam olarak bu kara güne hazırlıyor.

Stop loss koymak, borsaya; “bak ben şu coini 2 dolardan alıyorum ama 1.5 doların altına düşerse benim bu 2 dolardan aldıklarımı bana sormadan otomatik olarak sat” demek. Böylece üst düzeyde zarar etmemenizi garantiye almış, ufak zararla işin içinden çıkmış olursunuz.

Şimdi bir kaç soru cevap ile ilerleyelim.

Stop loss her borsada olur mu?

Stop loss emri neredeyse her borsada bulunmakta. BTCTurk, Binance, Huobi, Poloniex, gate.io, paribu, okex ve ftx borsalarında stop loss emri girebiliyorsunuz. Zaten en çok kullanılan borsalar da bunlar. Yine de ben hangi borsada işlem yapmalıyım seçemiyorum diyorsanız sizi şu yayınımıza alalım: Kripto para nereden almalı?

Stop Loss her zaman için kayıp mı demektir?

Hayır, aldığınız coin yükselmişse, yükseldikten sonra da aldığınız değerden yükseğine stop ekleyebilir, böylece en fazla kârdan zarar etmiş ama sonuç olarak kâr etmiş olursunuz. Örneğin; 2 dolardan aldığınız coin, 4 oldu ama siz bozmadınız diyelim, “3 e düşerse benim coinleri çık en azından o kadar kâr edeyim” mantığı ile kesin kâr alabilirsiniz. Aşağıda anlatacağım.

Stop Loss belirlemek bana saçma geliyor, sürekli stop oluyorum.

Stop loss doğru belirlenmezse, evet, sürekli stop olur zarar edersiniz. Yukarıdaki cümleyi sık sık kuruyorsanız stop loss belirleme konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor ki bu yayın size bir şeyler kazandıracaktır.

Stop Loss eklemesem ne olur?

Stop Loss yeri belirlemeden de tabi işlem açabilirsiniz ama bu bir gün dehşet bir kayıp yaşayacağınız anlamına geliyor.

Örneğin; sizin 10 bin TL niz var, bunu boğa sezonunda 30 bin TL yaptınız diyelim. Her şey yolunda. Kazandığınız için kendinize ve piyasaya olan güven de tavan. Yine bir gün, bir gece 30 bin TL paranla 3 coin aldın diyelim. Uyudun.. Uyandın.. Bir kalktın bitcoin yüzde 40 düşmüş. Altcoinler ise yüzde 50-200 arası düşmüşler. Senin 30 bini yatırdığın 3 coin, ortalama yüzde 70 azalmış. Bu da senin paranın şu anki değeri 9 bin TL demek. Başlangıçtaki değerinden bile az, yani zarardasın.

İşte o zaman stop loss eklemezsen ne olur canlı yaşamış olacaksın, ama canlı yaşamanı istemiyorum. Başkalarının tecrübelerinden ders çıkartarak ilerlemek senin için en mantıklı yol olur. Ya da onların tecrübe ettiğini tekrar deneyimlemek isteyebilirsin, senin paran senin kararın :)

Stop Loss Nasıl Eklenir?

Stop Loss nasıl eklenir sorusunun cevabı borsadan borsaya değişiyor ama genel olarak aynı mantık.

İki boş kutu var. Bunlardan birisine “para kaça düşerse bozduracaksın” diğerine de “para o değeri bulduğunda sen kaça kadar bozdurma yetkisi veriyorsun” bilgisini gireceksin. Bunun sebebi ise, ani düşüşlerde senin belirlediğin yerden paran satılmayabilir. Bu yüzden bu iki değerin arasını biraz açmak stop emrin çalışmasını garanti eder.

Binance Stop Loss Koyma

Binance Stop Loss koyma oldukça basit. Aşağıdaki görselde binance stop belirlemeyi açıklayarak anlattık, iyice inceleyip uygulayabilirsiniz.

Stop Loss

Stop Loss binance

Görseller yeterince açıklayıcı olduğundan ekstra bir şey yazmıyorum ama şu videoda uygulamalı olarak da gösterdim:

BTCTURK Stop Koyma

BTCTURK Stop koyma da yine aynı mantık ile yapılıyor. Yine de sizler için oldukça sade bir dille aşağıdaki görselde açıkladım. Orada iki değer arasını neden açmalıyız, bunu da anlattım:

Stop Loss koyma

Diğer borsalarda da aynı şekilde stop noktanızı belirleyebilirsiniz. Pekala, tamam, stop eklemeyi öğrendik ama doğru stop loss koyma konusu kaldı. En önemli husus burada başlıyor.

Doğru Stop Loss Nasıl Belirlenir?

Stop loss nasıl koyulur sorunu cevapladık, şimdi ise doğru stop loss nereye konur sorusunu cevaplayalım. Piyasada stop loss belirlemeyi bilmeyen bir çok yatırımcı yanlış stop noktalarından sürekli zarar ederek piyasadan soğumaktadır.

Altın kurallarımızdan birisi coini doğru yerden almak, diğeri ise doğru noktaya stop loss eklemektir.

Şimdi bir görsel üzerinden anlatayım size, lütfen iyi odaklanın.

Stop Loss belirleme

Bir coini her zaman için destek noktasından almalısınız. Yukarıdaki coini mavi çizgi destek noktasından aldığımızı düşünelim. Bu da 21,3 ediyor.

Stop belirlerken aşırı yakın stop belirlemek istiyorsanız en yakın yatay destek noktasını kullanabilirsiniz. Yukarıda bu nokta kırmızı çizgi oluyor ki o da 20,8  .. Fakat stop eklerken bu noktanın yüzde 1-2 aşağısına koymanız gerekiyor, bu da 20,5 dolaylarında yapıyor. Böylece olası bir destek altı kısa süreli düşüşte stop olmayacaksınız.

Fakat bence stop noktası en az  iki alt destek noktasında olmalı. Yukarıdaki görselde 20,251 deki sarı çizgi yani. Alım yerine de  yüzde 5,5 uzaklıkta yani zarar yüzde 5,5, göze alınabilir bir zarar. İşte coini destek noktasından almanın avantajı. Böyle bir durumda ise yine tam destek bölgesi değil biraz aşağısına eklemelisiniz. O da 20,1 ile 19,99 aralığı ediyor. Yani doğru stop tam destek noktasına eklenmez, destek noktasının  yüzde 1-3 aşağısına eklenir.

Ben olsam burada en alt sarı çizginin destek noktasına stop eklerdim. Aldığım yerdne yüzde 8 uzakta, göze alınabilir bir kayıp, ayrıca arada 3 destek noktası var, yani buraya gelmesi de kolay değil. Tabi yine tam destek çizgisi değil yüzde 1-3 aşağı eklerdim. 19,685 destek noktası. Ben ise 19,499a veya 18,999 a stop eklerdim. Çünkü bu sayılar biraz psikolojik. Yani 18,999 a hani 19 un altına inmeyeceğini, düşse bile 19,050 lerden psikolojik destek göreceğini düşündüğüm için. Tabi burada göze aldığımız risk büyüyor. Bu kısmı kişisel. Ben göze alırım başkası yok ben almam diyebilir. Yatırılan para miktarına da bağlı.

Bu arada örnek verilen grafik kısa süreli işlem yapmanız gereken 15 dakikalık grafik. Eğer bir coini uzun vadeli alıyorsanız en az 4 saatlik mum grafikte destek noktaları belirleyerek alım yapın. Öyle bir noktada stop olmalısınız ki, fiyat sizin stop olduğunuz noktadan çok daha aşağısına düşebilsin, tersine harekete geçmiş olsun.

Kademeli Stop Olmak

Kademeli alım ve satım en mantıklı trade türüdür. Kademeli stop loss ise yukarıda çizdiğimiz her destek noktasında bir miktar kaçış olarak düşünülebilir. Toplam paranızın yüzde 25’ini kırmızı çizginin yüzde 1 altına düştüğünde çıkın, kalanın yüzde 50 sini ilk sarı çizgiye, geri kalanın tamamını da en alttaki sarı çizgiye stop belirleyip kademeli çıkabilirsiniz. Böylece coinin sizi tamamen stop edip yükselmesinin önüne geçersiniz veya coin aşırı düşecek batacaksa bile daha az zarar etmiş olacaksınız. Her türlü zarardan kar yani.

Stop loss noktasını kar bölgesine çekme

Bu da şöyle oluyor: Yukarıdaki örnekte 21,3 den ATOM coin almış olalım. Ertesi gün ATOM 30 olsun. Sizin analizlerinize göre 42 olacak ve yüzde 100 kar ile çıkmak istiyorsunuz diyelim.

Fakat ATOM 30-31-32-29-28-29 şeklinde oralarda dolanıyor.. Hmm.. Böyle bir durumda sizin aldığınız yere düşmesi ve hiç kar edememeniz söz konusu. İşte bu durumda 25’in altına düşerse kar al şeklinde stop belirleyebilirsiniz. Böylece her türlü kar ediyor olmayı garanti altına almış olursunuz. Umarım anlatabilmişimdir. Anlatamadıysam veya anlaşılmayan bir yer varsa hiç çekinmeyin, yorum kısmında sorun cevaplarım.

Unutmayın kimse annesinin karnından trader olarak doğmadı. Hepimiz şu an sizin geçtiğiniz yollardan geçtik. Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. Bu kategori üzerinden ve youtube kanalı üzerinden sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.

Sizin Yorumunuz Nedir?