1. Ana Sayfa
  2. İş Fikirleri
  3. Pet Shop Açmak İstiyorum, Kaça Mal Olur? | 60.000₺

Pet Shop Açmak İstiyorum, Kaça Mal Olur? | 60.000₺


Pet shop açmak karlı mı diye hala soruluyor. Pet shop açmak ekşi sözlükte de oldukça aratılıyor. Evet, petshop işi hala kârlı bir iş. Ama bu iş için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

Petshop açmadan önce şu hususlara karar vermelisiniz:

  • 6-8 Ay amorti süresini göze alabilir miyim?
  • Hayvanları seviyor muyum? (ilgilenmeyi, araştırmayı)
  • Canlı hayvan satışım olacak mı?
  • Elektrik giderleri vs bir süre karşılayabilecek misiniz?
  • Açmayı düşündüğünüz semtte rekabet durumu nasıl?

Bu sorulara herkesin cevabı farklı olacağından petshop işi mantıklı mı sorusunun da cevabı herkes için farklı oluyor.

Pet Shop Açmak İçin Maliyet?

Pet shop açmak için maliyet ortalama 50-100 bin TL arası değişmektedir. Petshop toptancılarını bulduktan sonra kira ve diğer giderler derken elinizden ilk aşamada 50-60 bin TL çıkacaktır. Bu maliyet, canlı hayvan satışı olmayacaksa geçerli.

Pet Shop Amorti Süresi Nedir?

Pet shop açtıktan sonra öncelikle bir müşteri portföyünüz oluşmalı. Bu en az 2-3 ay sürecektir. Bu süre zarfında müşterilerinizle ilişkiniz çok önemli olacak. Müşteriler aldığı ürünlerden ve sizin yaklaşımınızdan memnun kalırlarsa, mutlaka geri gelecektir. Çünkü bir hayvan yaşadığı sürece sahibine masraf olacak bazı hususlarla karşılaşacaktır. Vitamin eksiklikleri, hastalıklar, tüy sorunları vs derken kendinize bağladığınız bir müşteri sizden asla vazgeçmeyecektir.

Müşteri tabanınızı oluşturduktan sonra ise 6.-8. ay gibi yatırdığınız parayı amorti edeceksiniz. 6-8 ay sonrasında paranızı amorti etmemişseniz, bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Petshopu açtığınız semt, ürünler, müşteri yaklaşımınız, bilgi düzeyiniz, işi severek yapıp yapmadığınız.. sorun herhangi biri veya bir kaçı olabilir. Bu durumda kendinizi içsel olarak sorgulamalı, sorun neredeyse keşfedip üzerine gitmelisiniz.

Pet Shop Açmak için Veteriner Olmak Gerekir mi?

Hayır, petshop açmak için veteriner olmanız şart değil. Fakat iyi satış yapan bir petshop da mutlaka hayvanlar hakkında iyi bir bilgisi olan birileri çalışır.

Müşteri dükkandan girdikten sonra, endişe ve üzgünlük içinde “kuşumun kanadı tüy döküyor, ne yapabilirim” şeklinde petshop çalışanına bir soru sorduğunda, çalışan “ne bileyim abla” “geçer gider hanımefendi” “burası veteriner mi” veya daha kibarca karşısında sessiz kalan birisini görürse açıkçası o petshopa bir daha uğramaz hatta etrafına kötüler.

Böyle bir durumda bilgili olduğunuz kadar karşı tarafa ürün ve bilgi paylaşımında bulunun. Herkesin hayvanı evladı gibidir, bunu asla unutmayın. Örneğin şöyle bilgili bir konuşma müşterinin gözünde sizi arşa çıkartacaktır. “Tüy dökümü bu mevsimde görülen bir husus ama sadece kanat bölgesinden dökmesi bir stres kaynağı olabilir, şu ürünümüzü kullanın ve kuşunuzla biraz daha fazla ilgilenin, varsa diğer kuşla kafesini bir süre ayırmayı deneyin, size verdiğim bu ürün bittiği halde sorun devam ederse tanıdığım bir veterinerin adresini paylaşabilirim.”

Konu hakkında bilginiz yok ve sizi aşıyorsa, ivedi bir şekilde veteriner yönlendirmesi yapın.

Tabi tüm “.. falanca iş mantıklı mı, karlı mı” yayınlarımızda belirttiğimiz gibi, sizin öncelikle bu işle ilgili olmanız, çok seviyor olmanız gerekmekte. Sevdiği işi yapan kişi mutlaka kazanıyor. Odak noktamız ne kadar para kazanacağımız değil, ben bu işi severek yapabilir miyim olmalı.

Petshop açmak canlı hayvan

Pet Shoplarda Canlı Hayvan Satışı Yasaklandı Mı?

Evet, şu an biz bu yazıyı yazarken güncel olarak yasaklanmasa da, mecliste kurulan hayvan komisyonu tarafından meclisten geçecek maddeler içerisine canlı hayvan satışının pet shoplarda yapılamayacağına dair bir madde var.

Ayrıca kadıköy belediyesi gibi belediyeler de pet shoplarda canlı hayvan satışını kendi meclislerinde aldıkları kararla yasakladılar. Biz de makrofinans olarak minik dostlarımızın saatlerce küçük bir kafeste sergilenmesine karşıyız. Burada petshop açacak bir kişinin artık işin ticaretine daha çok yönelmesi lazım.(mama satışı, vitamin satışları, aksesuar satışları). Hayvansız petshop açmak artık zorunluluk diyebiliriz.

Pet Shop Sorunları / Sıkıntıları

Pet shop açmak istiyorum diyorsanız bazı sorunlar sizi bekliyor. Başlangıçtan bunları kabullenerek bu işe yönelmeniz sizi karşınıza çıkabilecek bu sorunlara karşı daha dirayetli yapacaktır. Peki bu engeller nedir?

Elektrik Maliyeti

Akvaryum petshop açacaksanız sizi bekleyen en büyük maliyet elektrik giderleri olacaktır. Elektrik zamları gün geçtikçe hepimizin belini büküyor. Fakat esnaf olarak sizin akvaryumun elektrik giderinden kısayım tasarruf edeyim gibi bir lüksünüz olmayacak, akvaryumlar gece gündüz çalışacak ve bir elektrik maliyeti sizi bekliyor olacak.

Pet Shop Odasının Olmaması

Pet shop işi yapanların maalesef belli bir odası bulunmamakta. Bu da kontrol mekanizmasının olmamasına yol açmakla birlikte herkesin bireysel iş yapmasına sebep oluyor.

Fiyat politikası ve serbest piyasa sebebi ile herkes mamalara kendine göre fiyat biçiyor. Üç tür mama var; premium mamalar, market mamalar, doktor mamaları.. Premium mamalar evde yaşayan hayvanlar için, market mamalar sokak hayvanları için ve doktor mamaları ise hasta hayvanlar için. Mamayı ne için aldığınızı ve ne için sattığınızı bilirseniz maliyet çok daha uygun olacaktır.

Sonuç olarak, bağlı olduğunuz bir oda yok , bireysel ilerlemeniz gerekmekte.

Petshop isletmek

Pet Shop Açma Aşamaları

Şimdi gelin pet shop açacak birisinin aşama aşama ne yapması gerektiğine değinip, yayınımızı sonlandıralım.(işinize yarayan bir yayın olduysa yorum kısmına bir teşekkürünüzü bekleriz.)

Pet Shop Açmak İçin:

  • 60-100 Bin TL sermayeniz cebinizde olsun.
  • Tedarikçi bulun. Pet shop toptancılarıyla iletişime geçin.
  • Dükkanı açacağınız lokasyonu belirleyin.
  • Dükkan kiraladıktan hemen sonrasında vergi levhanızı çıkartın.
  • Vergi levhası sonrası dükkanınızı dizayn edin. İç tasarım çok önemli.
  • Açılış yapın. Etrafınıza açıldığınızı duyurun.
  • İlk 3-5 ay maliyetine de olsa kampanyalar yaparak müşteri çekin.

Gelin bunları kısaca açıklayalım.

Sermayeniz Cebinizde Olsun

Bu iş için ayırdığınız bizce minimum 100 bin olsun ama daha az bir sermayeye mecbursanız minimum 50-60 bin düzeyinde bir para cebinizde olsun ve asla bu iş haricine o paraya dokunmayın.

Pet shop Toptancısı Bulun

Tedarikçi bulmak için istoç gibi yerlere gidebilir veya online tedarikçi bulabilirsiniz. Bu aşamada zorlanırsanız farklı semtteki başka petshoplara gidip onlardan tedarikçilerinin numarasını alabilirsiniz.

Lokasyonu Belirleyin

Pet shopunuzu açacağınız yer ne çok köhne bir yer olmalı, ne de çok ünlü bir caddede bulunmalı. Çünkü bu ilk aşamada ünlü bir caddede bulunması sizi kira yönünden gereksiz zorlayacaktır. Aynı şekilde çok sokak arası, merdiven altı bir yer de müşterilerin sizi fark etmesini epey zorlaştıracaktır. Lokasyon belki de vereceğiniz kararlar arasında en önemlisi olacak, lütfen bunu iyi düşünün.

Vergi Levhanızı Alın

Dükkanı kiraladıktan hemen sonra vergi levhanızı alın ve yaptığınız her harcamayı fatura edip vergi giderinizin maliyetini düşürün.

İç Dizayna Özenin

İç dizayn dükkanınıza ilk defa gelen bir müşteri için her şeydir. Dükkanınız çok küçükse içerisini kullanışlı bir hale getirin. Müşteri geldiğinde bunalmasın, daralmasın ve ürünleri gezerken sıkışmasın. Bir iç mimarla görüşürseniz size en kullanışlı tasarımı sunacaktır.

Açılış ve Kampanya

Açılışınızı görseller ve seslerle, insanları çok da rahatsız etmeyecek bir zamanda ve stratejik bir günde yapabilirsiniz. Örneğin yan  dükkan cumartesi indirim yapacaktır ve bir çok insan oraya gelecektir diyelim, siz de cumartesi açılışınızı yaparsanız stratejik bir hamle olmuş olur.

Kampanyalar ise en önemlisi. Örneğin sokaktan yeni kedi sahiplenmiş bir hayvan sever için “full kedi paketi” pankartıyla kedi kumu, tuvalet kabı, mamasını koca bir pakete koyup cemakeniniz de çok uygun bir fiyata sergileyebilirsiniz. Veya size 5 km yarıçapta oturan hayvanseverlere kart bırakıp telefonla sipariş alabilirsiniz. Gibi gibi. Bu tür kampanyalar sizi bu işte zirveye taşıyacaktır.

SONUÇ

Sonuç olarak evet pet shop açmak günümüzde kârlı bir iş. Petshop Açma maliyeti 2021‘de 50-100 bin arası olduğu düşünülürse hala yapılabilecek mantıklı işlerden olduğu görülmektedir. Tabi yukarıda saydıklarımıza dikkat etmeniz kaydıyla.

Başka bir yayında görüşmek üzere; bizi facebook ve twitterdan takip etmeyi unutmayın.

Sizin Yorumunuz Nedir?