1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi/Finans
  3. 2020 ABD Seçimleri – Kriz Kapıda!

2020 ABD Seçimleri – Kriz Kapıda!


abd seçimleri 2020 önümüzdeki günlerde olacak ve seçmenler başkanı seçecek olan delegeleri seçecekler. abd seçimlerinin dolara etkisi sonucuna bağlı. Peki 2020 abd seçimi ekonomiyi nasıl etkiler?

abd seçimleri ne zaman bakacak olursak 3 Kasım 2020 de, peki abd seçimleri son durum bakacak olursak bunu 3 kasımdan sonrasında göreceğiz. Yaşanacak olanlar tam bir sürpriz.

Başkanlık Seçimleri doları nasıl etkiler sorusuna geçmeden önce, şu sıralar neler yaşanıyor bir göz atalım.

ABD’de seçim nasıl oluyor?

2020 ABD seçimleri daha seçimden önce kaos dolu geçti. Her ne kadar Biden seçimleri önde götürüyor görünse de 2016 da Trump’ın oylarını neredeyse gerçeğine yakın bilen anket şirketi The Trafalgar Group yine trumpın bazı nufüslu eyaletlerde önde olduğunu gösterdi. Bunun sebebi olarak da Cumhuriyetçilerin Demokratlara göre gerçek niyetlerini saklamasını görebiliriz.

abd seçimleri adayları Trump ve Biden için ter döktürecek. Yani anketlerde Biden önde giderken seçim gecesi Trump’ın zafer ilan etme ihtimali var. Bu da kaos demek. Silahlı sol gruplar bir çok yeri yakıp yıkabilir, karşılık veren diğer gruplarla çatışmaya girebilirler. Biliyorsunuz ki ABD’de vatandaş sayısından fazla silah var. Biden ile Trump arasındaki fark yüzde 5 ‘den yüzde 2 ye gerilemiş durumda olsa da Biden hala önde götürmekte.

Trump ise mail ile verilen oylara hile karıştığını önceki seçimde de dile getiriyordu. Olası bir kaybetme durumunda Trump yine buradan ilerleyip mahkemelere gidecek, bu da sayımın engellenip seçimin sonuçlanmasını geciktirecek ve aradaki dönemde kaos yaşanacaktır. Bu da piyasalara çok kötü etki yapacaktır. Daha önceki seçimlerde belirsizlik durumunda borsaların yüzde 7 değer kaybettiği biliniyor. Bu sefer ise borsada yüzde 10 değer kaybı ön görülüyor.

Trump ve kampanyasını götürenler seçimi kaybetmesi halinde oynayabileceği bir hamle daha var. Şu an Biden ve oğlu hakkında devam eden bir dava var. Bu dava ise yüksek mahkemede görülüyor ve bilin bakalım mahkemeler kimin elinde :) Evet Trump’ın. Kazansalar bile Trump, Biden’ı mahkum ettirecek bir konuma getirebilirse, Biden’ı seçen bazı eyaletlerin delegelerine baskı kurup oylarını değiştirmelerini sağlayabilir. Bu mümkün.. Fakat bu da büyük bir kaos demek ve hatta askeri darbeye dahi gidebilir. Böyle bir durumda tüm dünya piyasasının nasıl etkileneceğini düşünün..

FED ise tüm bu öngörülere karşı herhangi bir eylem planı veya hazırlık yapmamakta. Buradan da FED’in alttan alta Trump’ın seçilmesini istemediğini görebiliriz. Çünkü FED henüz geçtiğimiz günlerde piyasalara yeniden likidite vermeyi düşünmediğini veya ekstra vermeyeceğini açıkladı. Halk dahi bu desteksizliğin farkında ve koronavirüs dönemi başlangıç zmaanları gibi evlerine yiyecek içecek stoklamaya başladılar. Özellikle haızr unlu mamullerin satışı rekor kırdı. Hatta new york da bazı iş yerlerinin kapılarını korumaya aldıkları gözlendi. Yani halk göz göre göre bir karmaşaya sürüklendiğinin farkında.

ABD 2020 Seçimleri Doları Nasıl Etkiler?

Amerika seçimleri doları nasıl etkiler sorusuna gelecek olursak, olası ekonomi etkileri durumu ise şöyle

Biden Kazanır ama Senato Cumhuriyetçilerde kalırsa:

Böyle bir durumda ekonomide deflasyon olacak demektir. Çünkü anlaşamayacaklar ve ülke dibe doğru gidecek. Amerika ekonomisinin dibe gitmesi tüm dünyayı peşinden sürükleyebilir.

Biden hem seçimin hem senatoyu kazanırsa

2020 ABD seçim sonrası ekonomi açısından en iyi sonuç bu. Bu senaryoya göre en çok yardım parası piyasaya sürülüyor ve ekonomi adeta tırmanışa geçiyor. Bu da doların değerlenmesi demek. Dolayısıyla tüm dünyada değer kazanması yani yükselmesi anlamına geliyor.

Trump başkanlığı kazanır ve senatoyu elinde tutarsa

Bu senaryoda da ciddi manada ekonomiye likidite para verilecek ve yine bir genişleme durumu ortaya çıkacak

Trump Kazanır, Senato Demokratlarda Kalırsa

Böyle bir durumda da ekonomi deflasyona uğrayacak. Anlaşmazlığın olduğu siyasi bir ortamda ekonomi dibe doğru sürüklenecektir.

ABD Seçimleri Altını Nasıl Etkiler?

Şu durumlarda altın da bilindiği üzere dolara paralel olarak etkilenecektir. Bizim makrofinans olarak siz yatırımcılara tavsiyemiz, abd seçim sonucunun netleşmesini beklemek olacaktır. Yukarıdaki senaryolara göre kendi çizginizi belirleyebilir, abd seçim sonucu dolar alabilir veya 2020 abd seçim sonucuna göre dolar bozdurabilirsiniz.

Sizin Yorumunuz Nedir?