Kumpirciler Ne Kadar Kazanıyor | Kumpirci Açmak Maliyeti

Kumpirci Açmak

Kumpirci açmak son zamanların popüler iş fikirlerinden. Kumpirciler çok kazanıyor mu, kumpirci açma maliyeti ne kadar gibi sorular ise bu aşamada aklınızı kurcalıyor olabilir.

Bu yazıda size bu konuda özgün bilgiler vereceğim. Kumpir dükkanı açmak ve kumpir satışı yapmaya başlamak zannettiğiniz kadar zor bir süreç değil. Ama tabi en önemlisi, uğraşmanıza değecek bir iş olacak mı, kendini ne kadar sürede amorti edecek ve cebinizde hazırda en az ne kadar paranız olması gerekiyor gibi soruların cevapları olacaktır. Başlayalım o halde.

Kumpirci Açma Maliyeti

Kumpirci açma maliyeti diğer iş fikirlerine göre daha uygun. Kumpirci açmak için ne kadar sermaye gerekiyor sorusuna cevabımız 30-150 bin TL arası olacaktır. Makasın bu kadar açık olmasının sebebi yapacağınız tercihlere göre cebinizden çıkacak para miktarının değişecek olması.

–> İyi bir semtte kumpirci dükkanı açmak istiyorum, malzemelerim A kalite olacak ve en az iki eleman çalıştıracağım derseniz hazırda en az 100 bin TL sermayeniz olması gerekiyor.

–> Ortalama bir semtte kumpirci açmak istiyorum, malzemelerim ortalama kalitede olacak ve sadece ben çalışacağım derseniz 50 bin TL sermaye başlangıçta yeterli olacaktır.

–> Bunları biraz daha kısarsak -ki tavsiye etmem- 30 bin TL sermayeyle de bu işe girebilirsiniz.

Fakat unutmayın ki ne kadar yüksek sermayeniz olursa işletmenizin yürüme ihtimali o kadar artar. Ara sokakta açılmış bir kumpircinin tutunma ihtimali ile Beşiktaş da açılmış bir kumpircinin tutunma ihtimali, taktir edersiniz ki aynı olmayacaktır. Sermaye artırmanın yollarını bulun. Başka bir yayında da bu hususa değinelim.

Kumpir İşi Zor Mu?

Kumpir işi oldukça kolay bir iş. Size diğer yayınlarda bahsettiğimiz, hamburgerci açmak, makarnacı açmak veya kaz yetiştiriciliği gibi işlerle kıyasladığımızda en kolayı kumpir işi olacaktır.

Kumpir işinde malzeme alımı yapacağınız yerleri, bu işi araştırdığınızda zaten direkt keşfedeceksiniz. Sonrasında gelen malzemeleri müşterinin isteğine göre patatese doldurup, fırına verip, müşteriye sunmak gibi basit bir aşama var. Yani herhangi bir yetenek veya ekstra vasıf gerektirmiyor.

Tabi tüm bunlara rağmen yapsanız daha iyi olacak bazı hususlar var.

 

Kumpirci olmak isteyenlere tavsiyeler

  • Sebze kalitesi konusunda kendinizi geliştirin, eğitin, eğitimler alın.
  • Başka bir kumpircinin yanında uzun bir süre çalışarak işin inceliklerini öğrenin. İyi bir kumpir dükkan sahibine, işi öğrenmek için yanında 2 ay ücretsiz çalışmayı teklif edin, kabul edeceklerdir.
  • İşin inceliklerini öğrendiniz, kaptınız işi yani, sırada kendi deneme yanılmalarla kumpir şefi olmanız kaldı. Kumpir işine girecekseniz, ortaya enfes bir kumpir çıkartmak için hiç bir ustaya muhtaç olmadan kendinizin bu işi bizzat yapması çok önemli bir husus.
  • Patates kaliteniz sizin işinizin en önemli kısmı olacak. Patates sizin işiniz olacak diyebilirim. En iyi patatesleri almayı hedef haline getirin. Gelen patatesleri tek tek seçip, kalitesiz bulduklarınızı iade edin.
  • Gıda işinde olmazsa olmazı hijyendir. Buna üst kalite özen gösterin.
  • Kumpir yedikten sonra genelde insanların canı tatlı bir şeyler çeker. Zamanla kumpirin haricinde tatlı seçenekleri de ekleyin.
  • Kumpir sonrası herhangi bir şeyi ücretsiz vererek adınızın duyulmasını hızlandırabilirsiniz. Çay, soğuk limonata gibi gibi..

Bunların haricinde şunu belirtmem gerekiyor ki, kumpir yemeye gelen müşteri tipi genelde kültürlü, okumuş kendini geliştirmiş, ekonomik anlamda sorun yaşamayan kişilerden oluşacak. Bu kişiler esnaftan yani sizden, güler bir yüz, modern bir giyim, iyi bir diksiyon, samimi candan içten bir yaklaşım beklentisi içerisinde olabilirler. Zaten bu hususa da dikkat ederseniz, kemikleşmiş bir müşteri kitleniz oluşacaktır.

Kumpirci Dükkanı Nasıl Açılır?

Kumpirci dükkanı açmak için belediyeden aldığınız izin, vergi matrahınız ve çalışma ruhsatınızın olması yeterli. Ekstra istenen bir belge yok.

Eğer kumpir dükkanınızı stant olarak açacaksanız belediyeye “işgaliye bedeli” ödemeniz gerekecek. Haricinde kumpirci dükkanları “sıhhi müessese” statüsünde geçer ve sıhhi müessese açmak için gereken belgeleri belediyeye teslim etmeniz yeterli olur. Bunun için belediyeye gittiğinizde, size orada gerekenleri zaten anlatacaklardır.

Kumpirciler Ne Kadar Kazanıyor?

Kumpir işi maliyeti çok yüksek olmamasına rağmen kazancı iyi olan bir iş. Şöyle ki bir kumpircinin aylık ortalama kârı 10-20 bin TL arası değişebilmektedir. 100 Bin lira sermaye ile bu işe giriştiğinizi düşünecek olursak, 5-6 ay amorti etme süresi olacaktır ki bu oldukça kısa bir süre.

Kumpir işi bahar-yaz-sonbahar aylarında iyi kazandırmasına rağmen kış aylarında size az kazandıracak bir iş olacaktır. Bu sebeple kışa hazırlığınızı yapmalısınız. Kış aylarında sadece dükkanın kirasına çalışabilirsiniz. Fakat yaz aylarındaki kazancınız size fazlasıyla yetecektir.

Yukarıda kumpirciler 10-20 bin lira arası aylık ortalama kazanıyor demiştik. Bu tutar yaz aylarında aylık 40-60 bin liraya kadar çıkmakta. Burada en önemli husus sizin dükkanı nerede açtığınız? Şimdi o hususa değinelim biraz.

Kumpir İşinde Daha Fazla Kazanmak İçin

Kumpircilik işi sizin çabalarınızla daha fazla kazanacağınız bir iş olacaktır. Bu işe girişmeden önce, esnaflığı seven, işine bağlı ve inovasyona açık bir karakteriniz var mı bunu sorgulamanız gerekiyor.

Kumpir işinde en önemli detay dükkanınızı nerede açtığınız olacaktır. Sermayenizin büyük bir kısmını buna ayırmanızı öneririz. Kumpir herkesin yediği bir yiyecek değildir. Asgari ücretle çalışan bir kişinin her hafta patatese 25 TL vermesini beklemeyin. Size gelecek müşteriler, ekonomik anlamda orta-ileri seviyede olmalı. Bu sebeple zengin kesimin oturduğu yerlerde dükkan açmalısınız.

İstanbul için konuşayım; Sultanbeyli ara mahallesinde açtığınız bir kumpir dükkanı ile Caddebostan’da stant şeklinde açtığınız bir kumpir dükkanı aynı olur mu? Sultanbeyli ara mahallesinde patatese 15-25 TL veren kişiyle açıkçası dalga geçerler. Bu konuyu daha fazla uzatmadan dükkanı açacağınız semt her şeydir deyip bitireyim.

Dolayısıyla sermayeniz, aylık kiranızın 6-7 ayını barındırmalı. Aylık 10 bin lira kira vereceğiniz bir dükkan tutacaksanız, sermayenizin 60-70 bin lirasını hemen bir köşeye ayırın.

Kumpirci dükkan lokasyonu haricinde diğer bir husus ise “fiyat politikanız” olacaktır. İlk 2-3 yıl düşük kâr marjı ile iş yapıp kemik bir müşteri kadrosu oluşturun. A kalite malzemelerle sunulacak bir kumpir şu an 25-28 TL arası değişiyor. Kâr marjı ise % 50-60 ‘larda tutuluyor. Size tavsiyemiz ilk 2-3 yıl kâr marjını %20-30 yapıp yine A kalite malzemelerle kumpirinizi 16-17 TL ye sunmanız olacaktır. –Bu sadece bir örnek rakamlarda farazidir.-

Kumpir İşine Girmek Mantıklı Mı?

Sonuç olarak kumpirci açmak mantıklı mı diye soracak olursanız, uygun adımlar atılarak en az 75-150 bin lira sermayeyle girişilen kumpirci işi, diğer yayınlarımızda bahsettiğimiz iş fikirleri arasından en mantıklısı diyebiliriz. Düşük sermayeyle yapılabilecek işler arasında en popüleri.

30-40 bin lira ile çok işlek olmayan bir yerde de kumpirci olabilirsiniz, belki lezzetinizden dolayı konumun bir önemi olmaz ve insanlar akın akın size gelir, malum sosyal medya devrinde yaşıyoruz. Tabi bu 75-150 bin lira ile iyi bir lokasyonda açmanıza göre çok daha riskli olacaktır.

Başka bir yayınımızda size kumpir bayiliği veren firmalar konusunda bilgi vereceğim. Buraya kadar okuduysanız ve faydamız olduysa ne mutlu.

Bizi unutmamak için facebook veya twitterdan takip edebilir, youtube kanalımıza abone olabilir veya en güzeli sitemizi sık kullanılan siteleriniz arasına ekleyip arada ziyaret edebilirsiniz.