Ergonomi nedir, 2021 Ergonomi Örnekleri

ELDİVEN

Ergonomi örnekleri okulda, işte veya seyahat ederken sıkça karşımıza çıkıyor. Günlük hayatta karşılaştığımız ergonomi örnekleri ve işyerinde ergonomiyi sizler için derledik

Ergonomi Nedir?

Ergonomi nedir? Yoğun bir şekilde duyarız, fakat pek azımız karşımıza çıkan bu kelimenin anlamını haiziz. Ergonomi anlam ve kelime olarak en çok merak edilen ve aratılan kelimelerden biridir.

Ergonomi, dilimize Fransızcadan girmiştir. Yabancı kökenli olan ergonomi aslında “elverişli” ve “kullanışlı” anlamlarına gelmektedir. Bu alan içerisine bireylerin fizyolojik ve psikolojik değerleri de girmektedir. İş dünyasının en önemli alanlarında kendine yer bulabilen ergonomi, bu yakınlığı ile iş bilimi yakıştırmasını takınmıştır.

Ergonomi kelime anlamı açısından herkesin zannettiği anlamından uzak olarak, iş bilimi anlamına gelmektedir. Daha geniş anlamı ile ergonomi; bireyin dışsal ve içsel özelliklerini araştırmak üzere insan ve makine ilişkisini inceler. Hareket, teknik ve doğal yöntemleri geliştirmek üzere ilgili konu üzerinde işler ve araştırmalar yapar. Böylece çevre daha iyi anlaşılabilir ve makineler üzerinde incelemeler sağlanır.

Ağrılar çektirip, bizi salığımızdan bile mahrum bırakabilen çalışma hayatımız. Ergonomik gelişmeler neticesinde bazı kalıcı çözümlerle son bulmaktadır. Ergonomik tasarımlar gündelik hayatlarımızın refah seviyelerini belirleyen önemli unsurlardır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber gelişen çözümlerde birçok farklı alanda rahatlıklar sağlamış, yeni entegrasyonlara yol açmıştır.

Bunlara örnek vermemiz gerekir se…

Ergonomi Örnekleri Nelerdir?

Ergonomi örneklerine değinecek olursak, kişiler üzerinde yapılan araştırmalar ışınğında çevre- makine ve makine çevre ilişkileri kurulabilir. Bu ilişkinin en iyi biçimde gerçekleşmesi ve uygulanması adına bir süreç gerçekleşir.

Bu sürece verilebilecek örnekler ise;

  • Bir işçinin aletlerine hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için eşyaların doğru noktalara konumlandırılması.
  • Bilgisayar başında uzun süre geçirenler için tasarlanan özel sandalyeler ve masalar, örneklendirilebilir.

Örneklerde de göründüğü üzere ergonomi kelimesi aslında sadece iş alanında nitelendirilmemelidir. Gündelik yaşantımızın her parçasında bu mühendislik alanı bizlere farklı yöntemler ve basitlikler sunar. Tabi, bunlar tasarımlara da yansıyacaktır.

Ergonomi tasarım örnekleri nelerdir?

 

  • Laptop standı ile başlayabiliriz. Özellikle masa başı çalışan insanlar için üretilmiş olan bu standartlar, şirket tarafından fazlaca talep görmektedir.
  • Uzun süreli laptop kullanmanın arından yaşanan boy ve bel ağrılarına, sadece basit bir tasarım ile son verebilmek, ergonomik araştırmaların neticesinde gerçekleşmiştir.
  • Ergonomik tasarımlara bir başka örnek; Eldivenli fare
  • Yine masa başsı işler de çalışan insanlar için geliştirilmiş bu giyilebilen fare sayesinde fare kavramını ortadan kaldırarak, farklı bir yöntem ile iş yükü azaltılmıştır.
  • Daha kullanışlı bir örnek olarak; Ergonomik fişler
  • Ergonomik tasarımlarla yeni tanışan insanların ilk akınla gelen şey, bu tasarımların neden daha önce bu şekilde yapılmadığı. Yenilikçi, basit ve kullanışlı olan bu tasarımlar, sektör üzerinde yetişen yeni kuşakla beraber önem ve değer kazanmakta.
  • Ergonomik tasarımları kaldırım kenarlarından, AVM’lerin yürüyen merdivenlerine hayatımızın birçok alanında gözlemlemek mümkün. Teknolojinin gelişmesi ile beraber değişen yaşam standartları altın firmalar, patrik çözümler eşliğinde müşterilerine yenilikçi çözümler sunmaktalar.
  • Her ne kadar daha tamamlanmamış alan kalsa da, sektörün gelişmesi ile beraber istihdam artmak ve yeni alanlarda çalışmalar yapılmakta.
  • Ergonomi aynı zamanda psikoloji dalının yardımını da alarak, toplu yaşam alanları ve iş modelleri üzerinde kalıcı çözümler getirmekte.
  • Eğer bu tasarım temelli alan ilginizi çekiyorsa ve yeteneklerinizi sergileyebileceğinizden eminseniz, Tasarım ile ilgili bölümlerde gerekli eğitimleri alıp, meslek hayatınıza ağrısız bir şekilde başlayabilirsiniz.