Avrupa Ekonomisi Çareyi Kurtarma Fonlarında Arıyor

Avrupa'yı COVID-19 kurtarma fonu yüzünden rahatsız eden bölümler

Avrupa'yı COVID-19 kurtarma fonu yüzünden rahatsız eden bölümler

Pazartesi günü, Brüksel Havayolları uçakları nihayet tekrar gökyüzüne çıktı ve havayolu için iyi haber, neredeyse tüm uçuşlarının dolu olmasıydı.

Avrupa Ekonomisi

Belçika’nın ulusal taşıyıcısı 15 Haziran’da 22 sefer gerçekleştirdi. Roma’ya ilk sefer 07: 30’da kalktı ve her koltuk rezerve edildi.

Brussels Airlines CEO’su Dieter Vranckx, “Her şey plana göre gidiyor,” dedi ve faaliyetlerin yeniden başlamasından memnun olduğunu ekledi.

“Üç aylık hareketsizliğin ardından bugün önemli bir gün. Neredeyse her yerde tam uçuşlarımız var. Bu iyi.”

Yolcular, alışılagelmiş iş yolcuları ve hatta birkaç hevesli turistten oluşuyordu. Gelecekteki rezervasyonlar da artıyor, insanlar yeniden hareket etmek isteyen veya buna ihtiyaç duyan kişilerle.

“Her hafta neredeyse% 50 artıyorlar. Seyahat etmek, diğer ülkeleri keşfetmek, Belçika’dan çıkmak için açık bir istek var ”dedi Vranckx.

Avrupada Hayat Şu Anda Nasıl

Avrupa’da hayat şu anda normal olmaktan çok uzak, ancak bu yönde ilerlediğine dair bir his var. Bununla birlikte, büyük sağlık krizinin ötesinde, kıta hala yaklaşık bir yüzyıldır görülmemiş büyüklükte derin ve muhtemelen uzun süreli bir durgunlukla karşı karşıyadır. İşletmelerin çöktüğünü, önemli iş kayıplarını ve artan hükümet borcunu görecek bir durgunluk.

Aylardır AB ve üye devletleri bir kurtarma planını tartışıyorlar. Ve yarın, AB liderleri, Avrupa Komisyonu’nun ekonomik serpinti ile mücadele etmek için 750 milyar Euro harcama planını tartışmak üzere tekrar bir araya geliyor; çoğunlukla kredilerden ziyade hibelerden oluşuyor. Önemli olan, paranın paylaşılan Avrupa Birliği borcu olarak toplanacak olmasıdır. Önümüzdeki yedi yıl içinde AB bütçesinin çoğunun yeniden kullanılması da dahil olmak üzere trilyonlarca avroya mal olan daha geniş bir paketin parçası.

Ancak, yarın veya hatta liderlerin Şubat ayından bu yana ilk kez yüz yüze görüşmeyi umduğu bir sonraki ay bir anlaşma beklemeyin. Mevcut plan Avrupa’nın en büyük dört ekonomisi olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya tarafından destekleniyor, ancak Hollanda, Avusturya, İsveç ve Danimarka’nın sözde “tutumlu dörtlüsü” tarafından desteklenmiyor. Liderleri bu hafta Financial Times’a “gerçekçi bir harcama düzeyi” ve tüm paranın geri ödenmesi çağrısında bulunan bir mektup yazdı . Ve özellikle Baltık ülkeleri arasında doğuda da artan endişeler var gibi görünüyor.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte

Son aylarda asi grubun lideri olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte; AB mali disiplini savunmak ve bütünleşmeci borçları karşılıklılaştırma veya açık kurallarını gevşetme girişimlerini geri püskürtmek.

Eve geri dönen iç baskı var. Dört partili koalisyonu artık Hollanda parlamentosunda çoğunluğu elinde bulundurmuyor ve Avrupa şüpheci güçler herhangi bir uzlaşma işaretini hemen ele geçiriyor. Ayrıca, mevcut öneri Hollanda’daki seçmenler arasında çılgınca popüler değil gibi görünüyor. Bir ankette, yüzde 61’in AB kurtarma planını desteklemediği ortaya çıktı. Hatta seçmenlerin yüzde dördü öneriden memnun olduğunu söyledi. Popülistleri olan sadece İtalya ve Fransa değil; bizde de var, ”dedi Hollandalı bir diplomat.

Avrupa’nın kurtarma planı

Avrupa’nın bir kurtarma planına ihtiyacı var. Birini başaramamak sadece dayanışmaya değil, aynı zamanda Euro bölgesine (ve belki de AB’ye) geri dönülmez bir şekilde zarar verir. Birliğin damarlarını yırtacak ve şüphesiz çok derin bir durgunluğu uzatacak. Ama bir anlaşma yapılabilir mi? Önerilerin katıksız karmaşıklığının üye devletleri sindirmesi zaman alacaktır, ancak Brüksel için, üstesinden gelinemeyecek kadar büyük olabileceği korkusuyla en rahatsız edici olan karmaşık rekabet halindeki çıkarlardır.