1. Ana Sayfa
  2. Bankacılık
  3. Senet nasıl doldurulur? **Örnek 2021

Senet nasıl doldurulur? **Örnek 2021


Senet nasıl doldurulur? Borç vermeden önce yapılması gereken işlemlerden belki de en önemlisi olunca, insanlar senet nerden alınır arayışını sonlandırdıktan sonra senet nasıl düzenlenir sorusunun yanıtını arıyorlar. senet doldurmaktır. Borçların ispatı olan bu kâğıt parçalarına yönelik bilmeniz gereken tüm detayları sizler için hazırladık.

Senet doldururken dikkat edilmesi gerekenler

Senet doldururken dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar var. Bu kurallara uymazsanız senet özelinde bir yaptırım uygulamak isterseniz, biçare kalırsınız. Çünkü gelecek ödemeler için doldurduğunuz bu belgenin, geçerli olabilmesi ve kanun tarafından kabul görebilmesi için doğru bir şekilde doldurulması gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • vade,
  • ödeme günü,
  • ödenecek rakam,
  • lehtarın ismi,
  • düzenlenme tarihi,
  • ödeme şekli,
  • borçlunun ismi ve soy ismi,
  • açık adres,
  • TC kimlik numarası,
  • imza ve kefildir.

Yukarıdaki maddeler eşliğinde nasıl dolduracağımızı adımlarla öğreneceğiz.

İlk olarak senedin düzenlenme tarihine dikkat edin. Herhangi bir belirtilen yerde bulunan vade tarihi bölümüne günün tarihi dikkatli bir şekilde atılmalıdır Daha sonra senedin üst kısmın da belirtilen ödeme tarihi doldurulmalıdır. Bu kısma borcun ödeneceği tarih yazılır. Yazılırken rakam kullanılmalıdır. Ödeme tarihinin yan kısmında bulunan kısım ise vade kısmıdır. Bu kısım mı ödemenizde vade olacaksa kullanmanız da yarar var.

Diğer aşamamız ödenecek kısmın doldurulacağı alan Türk Lirası başlıklı kısım. Rakamla yazılarak doldurulur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur miktarın yazım şeklidir. Ödenmesi gereken tutarı yazarken #tutar# şeklinde yazarak, başı ve sonu belirlenmelidir. Bu şekilde yazılmasının asıl amacı daha sonra başına ve sonuna herhangi bir rakamın konulup, sayının değiştirilmediği güvence altına almaktır. Şayet, senet üzerinde bir oynama veya belirtilen şeklin dışında farklı bir yazım biçimi kullanılırsa, geçersiz ve hükümsüz sayılabilme tehlikesi bulunmaktadır. Ayrıca bu sayede 100 Türk Liralık bir borcun sonuna sıfır eklenerek değiştirilmesinin önüne geçilir.

senet

Kâğıdın sağ üst köşesinde bulunan “No” kısmı, doldurulması zorunlu bir alan değildir. Bu alan genellikle şirketler tarafından borçlu takibi için kullanılmaktadır. İhtiyaç dâhilinde olmadığı için doldurmasanız da bir sorun yaşamazsınız. Eğer doldurulacak senet kişiye ait bir senet ise “in”, şirkete aitse “izin” ekleriyle doldurulur. Sonrasında tarihinde kelimelerinin arasına senedin ödeme tarihi yeniden yazılır. Burada önemli olan bir kısım, tarihteki ay rakamla değil yazı ile yazılmalıdır.

Sayın ifadesinin ardından, borçlu olunacak kişinin ismi yazılır. Ardından, diğer boşluğa ödenecek tutar, yazıyla yazılmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz şekilde başına ve sonuna # eklenerek tamamlanmalıdır. Eğer yazı ile rakam arasında bir farklılık görülür ise bu sefer yazı ile yazılan kısmın gerçek değer olarak kabulüne karar kılınır.

Alt kısımdaki bedeli ile alınmıştır arasındaki boşluk ise malen ya da nakden olarak doldurulur. İsteğe bağlı olarak yetkili mahkeme senede eklenebilir. Son kısımdaki ek kısmı da kişi-şirket kıstasına bağlı olarak konulabilir.

Son aşamalara doğru ilerlerken, sol alt kısımda borçlunun bilgilerini içeren kısma yer verilir. Dikkat edilmesi gereken husus borçlunun adresinin açık bir şekilde yazılması gerekmektedir. Eğer bu borçlu şirketse vergi numarası belirtilmelidir.

Ayrıca, doldurulacak kefil kısmı, senedin bir sorun çıkması karşısında muhatap bulma olasılığını yükseltir. Dolayısıyla bir kefil var ise borçlu gibi onunda bilgileri senede işlenmelidir.

Sizin Yorumunuz Nedir?