1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi/Finans
  3. Parite Nedir? Nasıl Hesaplanır? [Az Öz Bilgi]

Parite Nedir? Nasıl Hesaplanır? [Az Öz Bilgi]


İşlevi iki adet farklı para biriminin bir başka para cinsinden ifadesini sağlayan ve eşitlik anlamına gelen kavrama Parite adı verilir.

Parite benzerlik açısından döviz kuruna yakındır. Bazı insanlar bunu döviz çifti olarak da ifade edilir. Daha da sadeleştirilirse ülkelere ait para birimlerinin birbirine oranlanması da denilebilir. Ama bu durumu etkileyen birçok faktör mevcuttur. Bu faktörlere örnek olarak şunlar verilebilir;

  • Ülkelerin kendi içlerinde ekonomik şartları
  • Ülkelere ait para birimlerindeki faiz oranları

Tanımlanma gerçekleşirken bu para birimleri yan yana yazılır. Mesela dolar ve Euro için bu durum EURUSD olarak gerçekleşir. Bu duruma parite kısaltması adı da verilir.

parite nedir

Türkiye’de En Önemli Parite Nedir?

En önemli parite EURUSD olarak görülür Türkiye’de. Ticari dengeler çerçevesinden incelenirse; Türkiye ithalatı dolar, ihracatı Euro cinsinden yaptığından dolayı EURUSD çok önemlidir. Herkes parite hesaplaması işlemini oldukça kolay yapılabilir. 1 $ eşittir 6.82 ₺ ve 1 € eşittir 7.59₺ ise bunlara bakılarak EURUSD olan parite, Türk lirası karşılıklarının euro/dolar işleminden 1.11 elde edilerek bulunmuş olur.

Parite Çeşitleri Hakkında

Bilindiği üzere Forex piyasası alanında dijital olarak hızlı olarak yatırım gerçekleşmesini sağlayan bir piyasadır. Bu piyasada bulunan döviz çiftleri aynı zamanda paritelerdir. Aynı zamanda bu piyasa paritelerin hepsini çift olarak bilir. Piyasa alanında pariteler 3’e ayrılmaktadır;

  • Major Parite
  • Minör Parite
  • Egzotik Parite

Major Parite dünyadaki yedi adet büyük para biriminin birbirine oranı ile bulunan paritedir. Bu yedi para birimi ekonomi içinde sürekli takibi sağlanan para birimleridir. Minör parite yine yedi para biriminden birisinin diğerlerine uyarlanmasıyla ortaya çıkan türdür. Bu tip paritelere örnek olarak İngiliz ya da Japon sterlini, Euro verilebilir. Geriye kalan Egzotik Parite ise büyük olmayan birimlerin kendi aralarında yapılan oranlara verilen isimdir. Genelde yerel yatırımcıların kullandığı bir türdür. Bu konudaki en altın kural hangi birimin diğerinden daha fazla değerlenebileceğini bilmekten geçmektedir. Ayrıca sadece paralarla değil madenlerle de birbirleriyle işlem yapılabilir. Parite işleminde komisyon masrafına da dikkat edilmesi çok önemlidir.

Sizin Yorumunuz Nedir?