1. Ana Sayfa
  2. Kredi Kartları
  3. Kredi Kartı Faiz Çeşitleri ve Oranları *2021

Kredi Kartı Faiz Çeşitleri ve Oranları *2021


Kredi kartı faiz çeşitleri nelerdir? Bankalar kullanıcılara vermiş oldukları kredi kartlarından tek tip faiz tahsil etmemektedir, pek çok türde ve adda faiz ürünü bulunmaktadır ve bunlar, kredi kartı kullanımına ve aldığınız kredilerin cinsine göre değişebilir. Bilinen en yaygın faiz türü gecikme faizidir ve bu faiz, kredi kartı borçlarının asgari tutarının vaktinde ödenmemesi durumunda alınan ve kredi notunuzu düşüren faiz türüdür. Bu faiz dışında bankaların duruma göre kredi kartlarından tahsil ettiği 3 tane daha faiz türü vardır. Bu yazıda bunları detaylıca öğreneceğiz.

Kredi Kartı Faiz Türleri

 

1-Gecikme Faizi

2- Akdi Faiz

3- Nakit Avans Faizi

4- Limit Aşım Faizi

kredi kartlari

 

 

Akdi Faiz

Biliyorsunuz ki kredi kartlarınızın borçlarını son ödeme tarihinde ödemeniz durumunda kesinlikle herhangi bir faiz ödemezsiniz. Fakat bazen kredi kartlarımızdan yapmış olduğumuz borçları vaktinde ödeyemeyiz ve faiz ödemek durumunda kalabiliriz. Normal şartlarda 2000 liralık bir harcamaya sıfır faiz ödemek için krediyi hangi tarihte kullanmış olursanız olun, son ödeme tarihinde hepsini ödemeniz gerekir, fakat bu genelde pek mümkün olmaz.

 

  • Akdi faiz oranı, asgari tutar dışında kalan dönem borcuna uygulanan faiz türüdür ve %1,45 oranında tahsil edilir.
  • Örneğin 2,000 liralık bir kredi kartı borcunuzun ay sonu asgari ödeme tutarının 400 TL olduğunu varsayalım. Bu 400 liralık tutarı ödediniz ve geriye 1,600 liralık bir borç kaldı. Bankalar bu durumda kredi sicilinize eksi puan yazmaz, fakat 1,600 liralık borçtan %1,45 akdi faiz tahsil eder ve asgari ödeme tutarlarını ödediğiniz sürece herhangi bir problem de yaşamazsınız.
  • Bir sonraki ay ekstreniz geldiğinde 23,20 TL faiz tahsil edilecek ve dönem borcunuz 1,623 TL olacaktır.

 

 

Kredi Kartı Faiz Türleri Arasında En Önemlisi ‘’Gecikme Faizi’’

Kredi kartlarında asgari ödeme tutarı denilen bir tutar vardır. Bu tutar, kredi kartı borcunuzun o ayın son ödeme tarihinde kesinlikle ödemeniz gereken ve ödemediğiniz takdirde kredi notunuza eksi olarak yansıyan borçtur. 2,000 liralık bir kredi kartı borcunun o ay için asgari ödeme tutarı yaklaşık 400 liradır, kredi kartını yeni almışsanız bu miktar 800 lira da olabiliyor. Asgari ödeme tutarı ödenmediğinde sadece asgari ödeme tutarı için %1,75 gecikme faizi tahsil edilir.

 

  • Gecikme faizi yalnızca asgari ödeme tutarından alınır.
  • 400 TL asgari ödeme tutarı olan ve 2000 liralık borcu olan bir kredi kartına o ay hiçbir ödeme yapmazsanız, 400 liralık kısım için %1,75 gecikme faizi, 1600 liralık kısım için %1,45 akdi faiz alınır.
  • Ay sonunda gecikme faizi ve akdi faiz ile birleştirilmiş 2,030 liralık bir borcunuz olur.
  • Kredi notunuzda 50-100 puan düşme görülür.

 

kredi karti faiziNakit Avans Faizi

Bazen maddi olarak zor duruma düşebiliriz ve acil nakit paraya ihtiyaç duyabiliriz. Normal şartlarda kredi kartları sadece alışveriş yapmak için kullanılır fakat paraya ihtiyaç duyduğunuzda kredi kartı limitinizi kullanarak ATM üzerinden nakit para da çekebilirsiniz. Nakit avans faizi genel olarak akdi faiz oranı ile aynıdır ve %1,45 olarak tahsil edilir, diğer borçlarda olduğu gibi son ödeme tarihinde borcu öderseniz herhangi bir faiz ödemezsiniz.

 

  • Bir örnekle açıklayacak olursak, bu ay kredi kartından 500 TL nakit para çektiğinizi düşünelim.
  • Ay sonunda yani son ödeme tarihinde 500 TL borcunuz olur ve asgari ödeme tutarını ödediğiniz sürece herhangi bir problem yaşamazsınız. Sadece asgari dışındaki borç için nakit avans faizi ödersiniz. Asgari tutarı da ödemezseniz gecikme faizi ödersiniz.

 

Kredi Kartı Faiz Türleri Arasında Bilinmeyen Bir Faiz ‘’Limit Aşım Faizi’’

Bu faiz türü her kredi kartında yoktur, bazı bankalar kredi kartlarının sadece verilen limit kadar kullanılmasına izin verir. Fakat bazı bankalar kredi kartı limitlerinin yüzde 10-20 arasında aşılmasına olanak sağlar. Örneğin 5,000 lira limiti olan bir kredi kartından o ay 5500 TL veya 6000 TL harcayabilirsiniz. Tabi aştığınız limit tutarı ve kredi kartının toplam limitinin yüzde 20’si maaşınızı geçmemeli, aksi takdirde buna izin verilmez.

 

  • Ayda 3 bin lira maaş alıyorsanız tüm bankalardan en fazla 12,000 TL limit alabilirsiniz.
  • Fakat isteğe bağlı olarak 10 bin lira limitli bir kredi kartı da almış olabilirsiniz.
  • Bu durumda bankalar 10 bin liralık limitinizin 12 bin liraya kadar aşılmasına olanak sağlayabilirler.
  • Aştığınız kısım asgari ödeme tutarınızı artırır ve asgari tutarı ödemeniz halinde kalan borcunuz için akdi faiz ve aştığımız limit kadar da limit aşım faizi ödersiniz.
  • Limit aşım faiz oranı bankadan bankaya göre değişebiliyor olsa da %1,45 olarak tahsil edilir.

 

 

Sizin Yorumunuz Nedir?