1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi/Finans
  3. AB, kritik hammaddelere erişimi güvence altına almak için eylem planını açıkladı

AB, kritik hammaddelere erişimi güvence altına almak için eylem planını açıkladı


Avrupa Komisyonu Perşembe günü, bloğun dijital ve yeşil geçişi için kritik olarak görülen lityum dahil olmak üzere hammaddeler için yerel tedarik zincirleri oluşturma planlarını açıkladı.

Avrupa Komisyonu

AB’nin Kritik Hammaddeler Eylem Planı, AB’de yerel hammadde tedarikini güçlendirerek ve hem birincil hem de ikincil kaynaklardan arzı çeşitlendirerek Avrupa’nın üçüncü ülkelere bağımlılığını azaltmayı amaçlamaktadır.

İç Pazar Komiseri Thierry Breton yaptığı açıklamada, “Avrupa’nın yeşil ve dijital geçişe öncülük etmesi ve dünyanın ilk endüstriyel kıtası olarak kalması için bir dizi hammadde şarttır” dedi.

“Yalnızca bir ülkede bile bazı nadir toprak elementleri için tamamen üçüncü ülkelere güvenmeyi göze alamayız. Üçüncü ülkelerden gelen tedariki çeşitlendirerek ve AB’nin nadir toprakların çıkarılması, işlenmesi, geri dönüştürülmesi, rafine edilmesi ve ayrılması için kendi kapasitesini geliştirerek, daha dirençli ve sürdürülebilir hale gelin, “diye ekledi.

Amerikan Yerbilimleri enstitülerine göre, nadir toprak elementleri (REE), periyodik tablodaki on beş lantanit artı skandiyum ve itriyum içeren on yedi metal elementten oluşan bir settir.

Avrupa’nın lityumunun patlaması gerekiyor

Önümüzdeki haftalarda bloğun en acil ihtiyaçlarının ne olduğunu belirlemek için bir Avrupa Hammadde İttifakı kurulacak.

Brüksel ve üye ülkeler, AB’de 2025 yılına kadar faaliyete geçebilecek madencilik ve işleme projelerini belirlemek için çalışacak.

Komisyon ayrıca, 2021’den itibaren başlayacak pilot ortaklıklar ile Kanada, Afrika’daki ülkeler ve bloğun çevresindeki ülkeler de dahil olmak üzere üçüncü ülkelerle stratejik uluslararası ortaklıklar geliştirmeyi planlıyor.

Komisyon, Kritik Hammaddeler listesine birkaç yeni malzeme ekledi: Lityum, Boksit, Titanyum ve Stronsiyum.

İlk olarak 2011 yılında oluşturulan liste, geniş bir ürün yelpazesi ve modern teknolojilerdeki uygulamaları nedeniyle blok ekonomisi için çok önemli olan 30 hammaddeyi içermektedir.

Kurumsal

“Güvenli ve sürdürülebilir bir hammadde tedariki, esnek bir ekonomi için bir ön şarttır. Yalnızca e-araba pilleri ve enerji depolaması için, Avrupa örneğin 2030’a kadar 18 kata kadar ve 2050’ye kadar 60 kata kadar daha fazla lityuma ihtiyaç duyacaktır.” Maroš Šefčovič, Kurumlararası İlişkiler ve Öngörü Başkan Yardımcısı

“Öngörümüzün gösterdiği gibi, fosil yakıtlara olan mevcut bağımlılığı, kritik hammaddelere bağımlılıkla değiştiremeyiz. Bu, stratejik değer zincirlerimizdeki koronavirüs kesintileriyle daha da büyümüştür. Bu nedenle, yüksek bağımlılıktan çeşitlendirilmişe kolektif olarak geçmek için güçlü bir ittifak kuracağız. , sürdürülebilir ve sosyal açıdan sorumlu kaynak kullanımı, döngüsellik ve yenilik ”diye devam etti.

Stratejik ortaklıklar

Dünyadaki lityum arzının çoğu şu anda Avustralya, Arjantin, Şili ve Çin’de üretilmektedir.

Alkali metal, oldukça reaktif ve şarj edilebilir olduğu için e-arabalar ve yenilenebilir enerjiler de dahil olmak üzere pillerde giderek daha fazla kullanılmaktadır.

AB, çoğunlukla Portekiz ve Doğu Avrupa’da lityum madenlerine sahiptir, ancak metal daha sonra işlenmek üzere yurt dışına gönderilmektedir.

2017’nin sonlarında başlatılan bir Avrupa Pil İttifakı, Eski Kıtanın lityum talebinin yüzde 80’inin 2025 yılına kadar Avrupa kaynakları tarafından tedarik edilmesini planlıyor.

Komisyon, nikel, kobalt, grafit ve manganezin de Avrupa şirketleri ve bölgeleri için “ilginç fırsatlar” sağlayabileceğini söyledi.

“Pek çok AB pil hammadde kaynağı, kömür veya karbon yoğun endüstrilere büyük ölçüde bağımlı olan ve pil fabrikalarının planlandığı bölgelerde yatıyor.”

Ayrıca, birçok madencilik atığı kritik hammaddeler bakımından zengindir ve çevreyi iyileştirirken mevcut veya eski kömür madenciliği sahalarında yeni ekonomik faaliyet yaratmak için yeniden değerlendirilebilir. ”

Ancak Komisyon, “AB’nin jeolojik sınırlamaları nedeniyle” Avrupa’da diğer malzemelerin tedarik edilmesinin daha zor olduğunu vurgulayarak, “birincil kritik hammaddelere yönelik gelecekteki talebin, orta ila uzun vadede de büyük ölçüde ithalatla karşılanmaya devam edeceğini” de sözlerine ekledi. .

Bu nedenle bloğun “kaynak zengini üçüncü ülkelerle stratejik ortaklıklara girmesi” gerekiyor.

AB’nin “sürdürülebilir ve sorumlu stratejik ortaklıklar” kurmayı planladığı ülkeler arasında Kanada ve Avustralya, Afrika ve Latin Amerika’daki birkaç gelişmekte olan ülke ve Norveç, Ukrayna ve Batı Balkan ülkeleri gibi AB’ye yakın ülkeler bulunmaktadır.

Sizin Yorumunuz Nedir?